Duitslandweb logo Duitslandweb

Demonstraties tegen antisemitisme in Duitse steden

Kort nieuws - 26 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In verschillende Duitse steden zijn woensdag een paar duizend mensen met keppeltjes de straat op gegaan om te demonstreren tegen antisemitisme. Zij reageerden op een oproep van de Joodse Gemeenschap in Berlijn.

De demonstraties waren in Berlijn, Magdeburg, Potsdam, Erfurt en Keulen. In Berlijn namen 2500 mensen deel aan het protest. Deze uitingen van solidariteit volgen op recente antisemitische incidenten. Vorige week ging een Syriër een man met een keppel te lijf op straat in Berlijn. Naar aanleiding daarvan raadde de voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland Josef Schuster joden af een keppel te dragen op straat in de grote steden.

De Centrale Raad van Moslims in Duitsland verklaart zich eveneens solidair met de Joodse Gemeenschap en de voorzitter van de Turkse Gemeenschap in Duitsland riep leden op ook een keppeltje te dragen. Lees meer bij tagesschau.de

Als reactie op de aanvallen op joden in Duitsland wil Felix Klein, die binnenkort namens de regering toezicht gaat houden op antisemitisme, deze aanvallen centraal registreren. In april werd de diplomaat benoemd tot de eerste Antisemitismusbeauftragte van de bondsregering. De benoeming is mede het gevolg van een motie die in januari met grote meerderheid in de Bondsdag werd aangenomen en waarin de nieuwe regering werd opgeroepen meer tegen antisemitisme te doen. Ook toen vormden verschillende antisemitische incidenten de aanleiding.

Uit cijfers van de federale recherche BKA blijkt dat het overgrote merendeel, 94 procent, van de antisemitische delicten uit rechts-extremistische hoek komt. Er waren in 2016 in totaal 1468 antisemitische delicten, 1381 daarvan werden gepleegd rechts-extremistisch gemotiveerde daders. Daar tegenover staat een studie van de Universiteit Bielefeld, waaruit blijkt dat 81 procent van de slachtoffers van antisemitische aanvallen zegt dat de daders een moslimachtergrond hadden. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger