Duitslandweb logo Duitslandweb

Demonstraties tegen antisemitisme in Duitse steden

Kort nieuws - 26 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In verschillende Duitse steden zijn woensdag een paar duizend mensen met keppeltjes de straat op gegaan om te demonstreren tegen antisemitisme. Zij reageerden op een oproep van de Joodse Gemeenschap in Berlijn.

De demonstraties waren in Berlijn, Magdeburg, Potsdam, Erfurt en Keulen. In Berlijn namen 2500 mensen deel aan het protest. Deze uitingen van solidariteit volgen op recente antisemitische incidenten. Vorige week ging een Syriër een man met een keppel te lijf op straat in Berlijn. Naar aanleiding daarvan raadde de voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland Josef Schuster joden af een keppel te dragen op straat in de grote steden.

De Centrale Raad van Moslims in Duitsland verklaart zich eveneens solidair met de Joodse Gemeenschap en de voorzitter van de Turkse Gemeenschap in Duitsland riep leden op ook een keppeltje te dragen. Lees meer bij tagesschau.de

Als reactie op de aanvallen op joden in Duitsland wil Felix Klein, die binnenkort namens de regering toezicht gaat houden op antisemitisme, deze aanvallen centraal registreren. In april werd de diplomaat benoemd tot de eerste Antisemitismusbeauftragte van de bondsregering. De benoeming is mede het gevolg van een motie die in januari met grote meerderheid in de Bondsdag werd aangenomen en waarin de nieuwe regering werd opgeroepen meer tegen antisemitisme te doen. Ook toen vormden verschillende antisemitische incidenten de aanleiding.

Uit cijfers van de federale recherche BKA blijkt dat het overgrote merendeel, 94 procent, van de antisemitische delicten uit rechts-extremistische hoek komt. Er waren in 2016 in totaal 1468 antisemitische delicten, 1381 daarvan werden gepleegd rechts-extremistisch gemotiveerde daders. Daar tegenover staat een studie van de Universiteit Bielefeld, waaruit blijkt dat 81 procent van de slachtoffers van antisemitische aanvallen zegt dat de daders een moslimachtergrond hadden. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger