Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechts-extremisme in Saksen blijft groot probleem

Kort nieuws - 29 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rechts-extremisme blijft een groot probleem in de Oost-Duitse deelstaat Saksen. Dat blijkt uit de Sachsen-Monitor, een jaarlijks onderzoek van de deelstaatregering.

Inwoners van Saksen hebben weinig vertrouwen in hun politieke instituties, stemmen vaak in met rechts-radicale standpunten en er is veel vreemdelingenhaat. Zo zegt 56 procent van de ondervraagde Saksen dat "Duitsland door de vele buitenlanders onder gevaarlijk veel buitenlandse invloed" is komen te staan. 62 procent zegt dat in Duitsland levende moslims "onze waarden niet accepteren", 41 procent vindt dat Duitsland "één sterke partij nodig heeft die de volksgemeenschap als geheel belichaamt" en 68 procent zegt dat Duitsland " een sterke hand" nodig heeft. De meerderheid van de Saksen geeft aan geen contacten met buitenlanders te hebben. Slechts 21 procent denkt dat het politci iets kan schelen wat normale mensen vinden.

De peiling werd in augustus gehouden, kort voor de Bondsdagverkiezingen. Vorig jaar leverde het onderzoek gelijksoortige resultaten op. Vergeleken met een landelijke studie bleken mensen in Saksen toen duidelijk racistischer, nationalistischer, antisemitischer en anti-islamitscher waren dan in de rest van Duitsland. Bij de Bondsdagverkiezingen in september werd de AfD in Saksen de grootste partij. Daarna besloot minister-president Tillich (CDU) zijn functie neer te leggen. Lees meer bij Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger