Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechts-extremisme in Saksen blijft groot probleem

Kort nieuws - 29 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rechts-extremisme blijft een groot probleem in de Oost-Duitse deelstaat Saksen. Dat blijkt uit de Sachsen-Monitor, een jaarlijks onderzoek van de deelstaatregering.

Inwoners van Saksen hebben weinig vertrouwen in hun politieke instituties, stemmen vaak in met rechts-radicale standpunten en er is veel vreemdelingenhaat. Zo zegt 56 procent van de ondervraagde Saksen dat "Duitsland door de vele buitenlanders onder gevaarlijk veel buitenlandse invloed" is komen te staan. 62 procent zegt dat in Duitsland levende moslims "onze waarden niet accepteren", 41 procent vindt dat Duitsland "één sterke partij nodig heeft die de volksgemeenschap als geheel belichaamt" en 68 procent zegt dat Duitsland " een sterke hand" nodig heeft. De meerderheid van de Saksen geeft aan geen contacten met buitenlanders te hebben. Slechts 21 procent denkt dat het politci iets kan schelen wat normale mensen vinden.

De peiling werd in augustus gehouden, kort voor de Bondsdagverkiezingen. Vorig jaar leverde het onderzoek gelijksoortige resultaten op. Vergeleken met een landelijke studie bleken mensen in Saksen toen duidelijk racistischer, nationalistischer, antisemitischer en anti-islamitscher waren dan in de rest van Duitsland. Bij de Bondsdagverkiezingen in september werd de AfD in Saksen de grootste partij. Daarna besloot minister-president Tillich (CDU) zijn functie neer te leggen. Lees meer bij Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'

De groeiende onvrede met de corona-maatregelen komt uiterst-rechts zeer gelegen.

Lees meer

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, heeft de hoogste Duitse rechtbank bepaald.

Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de 3e extreem-rechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger