Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: 70 procent Duitsers ziet extreemrechts als groot gevaar

Kort nieuws - 23 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een grote meerderheid van de Duitsers, 69,6 procent, ziet rechts-extremisme als het grootste gevaar voor de Duitse samenleving. Tegelijkertijd distantiëren minder mensen zich duidelijk van antisemitisme en uiten meer ondervraagden zich ambivalent over de democratie. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Mitte-Studie van het Bielefelder Institut für interdisziplinäre Konflikt- und Gewaltforschung (IKG).

Extreem-rechts gedachtengoed is minder wijdverbreid in Duitsland dan twee jaar geleden, concludeert het IKG in zijn rapport. Door het toenemende rechts-extremistische geweld van de afgelopen jaren is het politieke midden wakker geworden, aldus een van de onderzoekers. De meeste ondervraagden zien extreemrechts nu als een grotere bedreiging voor de samenleving dan klimaatverandering, maatschappelijke tweedeling of de coronapandemie.

Tegelijkertijd stemt een toenemand aantal ondervraagden deels in met harde rechts-extremistische stellingen en groeit het aantal mensen dat ambivalent is ten opzichte van de democratie. Het politieke midden blijft open staan voor antidemocratische standpunten, schrijven de onderzoekers, en negatieve meningen over 'vreemdelingen' en sociaal zwakke groepen blijven wijdverbreid. 

In vergelijking met voorgaande jaren nemen minder mensen duidelijk afstand van antisemitische standpunten. Samenzweringstheorieën vinden juist meer aanhang. Een op de vijf ondervraagden gelooft dat politici slechts marionetten van andere machten zijn en 17 procent denkt dat de coronapandemie gebruikt wordt om mensen tot inentingen te dwingen. "Het geloof in verschillende soorten samenzweringstheorieën gaat niet zelden hand in hand met antisemitische narratieven", aldus de onderzoekers. 

De studie van het IKG wordt in opdracht van de Friedrich Ebert Stiftung, het wetenschappelijk bureau van de SPD, om de twee jaar uitgevoerd. Het Bielefelder instituut doet dat sinds 2006. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Van den Wijngaert - 24 juni 2021 19:44

Wir schaffen dass = stommiteit geweest.
Trop is teveel, zoals in onze Vlaamse steden (vooral Antwerpen) + Brussels Gewest en Vlaamse rand.
In Duitsland speelt dan nog hun schuldcomplex (holocaust), waardoor ze blijkbaar politiek correct (woke) zijn geworden en het licht van de zon ontkennen;wegkijken en hypocrisie zal niet helpen, maar zaken objectiveren en aanpakken
Teveel migratie zal het land ondermijnen en extreemrechts aanwakkeren;teveel diversiteit kweekt ghetto's en samenlevingsproblem


Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger