Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Helft Duitsers negatief over asielzoekers

Kort nieuws - 25 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een meerderheid van de Duitsers staat negatief ten opzichte van asielzoekers en rechtspopulistische ideeën zijn stabiel in de Duitse samenleving verankerd. Dat blijkt uit een studie van het Bielefelder Institut für interdisziplinäre Konflikt- und Gewaltforschung (IKG).

Sinds 2014 staat ongeveer 20 procent van de Duitsers vijandelijk ten opzichte van 'vreemden'. Daarin is de afgelopen jaren weinig veranderd, blijkt uit de studie. Wel toegenomen is de bereidheid bij ondervraagden om zich negatief uit te laten over asielzoekers. In 2016 deed 49,5 procent dat, nu is dat 54,1 procent. Het is het hoogste aantal sinds 2011, toen er in de studie voor het eerst om meningen over asielzoekers werd gevraagd. 

De overgrote meerderheid van de Duitsers keurt extreem-rechts gedachtengoed af. In Oost-Duitsland is het aantal mensen dat het met rechts-radicale standpunten eens is gedaald. Maar rechtspopulistische ideeën zijn stabiel in de samenleving verankerd, schrijven de onderzoekers. Tegelijkertijd spreken veel ondervraagden zich uit voor de democratie en voor diversiteit in de samenleving. Maar deze voorstanders van de democratie hebben tegelijkertijd "antidemocratische en antipluralistische overtuigingen", zeggen de onderzoekers. "Het midden verliest de vaste grond onder zijn voeten en zijn democratische oriëntatie." 

Opvallend is ook dat veel ondervraagden in samenzweringstheorieën geloven. Zo denkt 46 procent dat geheime organisaties politieke beslissingen beïnvloeden.

De studie van het IKG wordt in opdracht van de Friedrich Ebert Stiftung, het wetenschappelijk bureau van de SPD, om de twee jaar uitgevoerd. Het Bielefelder instituut doet dat sinds 2006. Daarnaast zijn er de tweejaarlijkse studies van de universiteit Leipzig, die sinds 2002 politieke standpunten van Duitsers onderzoekt. De onderzoekers uit Leipzig concludeerden eind vorig jaar dat de vreemdelingenhaat in Duitsland toeneemt. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger