Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Helft Duitsers negatief over asielzoekers

Kort nieuws - 25 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een meerderheid van de Duitsers staat negatief ten opzichte van asielzoekers en rechtspopulistische ideeën zijn stabiel in de Duitse samenleving verankerd. Dat blijkt uit een studie van het Bielefelder Institut für interdisziplinäre Konflikt- und Gewaltforschung (IKG).

Sinds 2014 staat ongeveer 20 procent van de Duitsers vijandelijk ten opzichte van 'vreemden'. Daarin is de afgelopen jaren weinig veranderd, blijkt uit de studie. Wel toegenomen is de bereidheid bij ondervraagden om zich negatief uit te laten over asielzoekers. In 2016 deed 49,5 procent dat, nu is dat 54,1 procent. Het is het hoogste aantal sinds 2011, toen er in de studie voor het eerst om meningen over asielzoekers werd gevraagd. 

De overgrote meerderheid van de Duitsers keurt extreem-rechts gedachtengoed af. In Oost-Duitsland is het aantal mensen dat het met rechts-radicale standpunten eens is gedaald. Maar rechtspopulistische ideeën zijn stabiel in de samenleving verankerd, schrijven de onderzoekers. Tegelijkertijd spreken veel ondervraagden zich uit voor de democratie en voor diversiteit in de samenleving. Maar deze voorstanders van de democratie hebben tegelijkertijd "antidemocratische en antipluralistische overtuigingen", zeggen de onderzoekers. "Het midden verliest de vaste grond onder zijn voeten en zijn democratische oriëntatie." 

Opvallend is ook dat veel ondervraagden in samenzweringstheorieën geloven. Zo denkt 46 procent dat geheime organisaties politieke beslissingen beïnvloeden.

De studie van het IKG wordt in opdracht van de Friedrich Ebert Stiftung, het wetenschappelijk bureau van de SPD, om de twee jaar uitgevoerd. Het Bielefelder instituut doet dat sinds 2006. Daarnaast zijn er de tweejaarlijkse studies van de universiteit Leipzig, die sinds 2002 politieke standpunten van Duitsers onderzoekt. De onderzoekers uit Leipzig concludeerden eind vorig jaar dat de vreemdelingenhaat in Duitsland toeneemt. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 8: Oost-Duitsland en de Freikörperkultur

Lees meer

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

De aanslag op een synagoge in Halle op 9 oktober 2019 veroorzaakte een schokgolf in Duitsland.

Lees meer

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

Onderzoeker in opleiding Vera Vrijmoeth analyseert de vier fundamentele verschillen tussen beide landen.

Lees meer

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Met deze podcasts word je bijgepraat over de vertrekkende Merkel en de Duitse actualiteit, cultuur en geschiedenis.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger