Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas bezorgd over imago Duitsland door racisme-debat

Kort nieuws - 30 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Heiko Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken is bezorgd om het imago van Duitsland naar aanleiding van het racisme-debat dat is ontstaan na het vertrek van voetballer Mesut Özil uit het Duitse nationale team.

"Het schaadt het imago van Duitsland als de indruk ontstaat dat racisme bij ons weer salonfähig wordt", zei Maas in de Bild Zeitung. Het aantal xenofobe en antisemitische aanvallen is beklemmend hoog en dat is beschamend voor ons land, liet hij weten. Minister van Onderwijs Anja Karliczek (CDU) wil een "rustige en grondige discussie" over de integratie van buitenlanders in Duitsland. De reacties op het vertrek van Özil laten volgens haar zien dat er nu iets loskomt dat al veel langer onderhuids broeide. 

Özil kondigde vorige week aan niet meer voor het Duitse nationale team te spelen. Hij verwijt de Duitse voetbalbond DFB racisme en een gebrek aan respect. Naar aanleiding daarvan is een debat over racisme in Duitsland ontstaan. Zo delen tienduizenden mensen op twitter met de hashtag #metwo hun ervaringen met discrimatie en racisme. #Metwo is een initiatief van de Duits-Turkse activist Ali Can, die wil laten zien dat je je zowel met Duitsland als met een ander land verbonden kan voelen. De Süddeutsche Zeitung heeft een aantal studies op een rij gezet waaruit blijkt dat discriminatie van vooral Turken, moslims en zwarten in Duitsland veel voorkomt en al jaren een probleem is. Lees meer bij FAZ.net, Süddeutsche.de en tagesschau.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?

Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?

Snelwegen zonder maximumsnelheid horen echt bij Duitsland. Maar hoe lang nog? Aflevering 5: Tempolimit

Lees meer

De aanslag

De aanslag

Moet je politieke woede wel kanaliseren, vraagt Merlijn Schoonenboom zich af na de bestorming van het Capitool, en eerder de Rijksdag.

Lees meer

Tijdlijn jaaroverzicht Duitsland in 2020

Tijdlijn jaaroverzicht Duitsland in 2020

Terugblik op dit uitzonderlijke jaar met een interactieve tijdlijn.

Lees meer

75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag

75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag

Duitsland en Nederland moesten door de coronapandemie individueel en digitaal stilstaan bij het jubileumjaar.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger