Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas bezorgd over imago Duitsland door racisme-debat

Kort nieuws - 30 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Heiko Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken is bezorgd om het imago van Duitsland naar aanleiding van het racisme-debat dat is ontstaan na het vertrek van voetballer Mesut Özil uit het Duitse nationale team.

"Het schaadt het imago van Duitsland als de indruk ontstaat dat racisme bij ons weer salonfähig wordt", zei Maas in de Bild Zeitung. Het aantal xenofobe en antisemitische aanvallen is beklemmend hoog en dat is beschamend voor ons land, liet hij weten. Minister van Onderwijs Anja Karliczek (CDU) wil een "rustige en grondige discussie" over de integratie van buitenlanders in Duitsland. De reacties op het vertrek van Özil laten volgens haar zien dat er nu iets loskomt dat al veel langer onderhuids broeide. 

Özil kondigde vorige week aan niet meer voor het Duitse nationale team te spelen. Hij verwijt de Duitse voetbalbond DFB racisme en een gebrek aan respect. Naar aanleiding daarvan is een debat over racisme in Duitsland ontstaan. Zo delen tienduizenden mensen op twitter met de hashtag #metwo hun ervaringen met discrimatie en racisme. #Metwo is een initiatief van de Duits-Turkse activist Ali Can, die wil laten zien dat je je zowel met Duitsland als met een ander land verbonden kan voelen. De Süddeutsche Zeitung heeft een aantal studies op een rij gezet waaruit blijkt dat discriminatie van vooral Turken, moslims en zwarten in Duitsland veel voorkomt en al jaren een probleem is. Lees meer bij FAZ.net, Süddeutsche.de en tagesschau.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitsland in 2022

Duitsland in 2022

Een mogelijke vaccinatieplicht, sluiting van de laatste kerncentrales en het voorzitterschap van de G7. Een vooruitblik op Duitsland in 2022.

Lees meer

Tijdlijn Duitsland in 2021

Tijdlijn Duitsland in 2021

Klik met deze tijdlijn door de belangrijkste gebeurtenissen van 2021. Een jaar van verkiezingen, corona en de overstromingsramp.

Lees meer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Merkel wordt donderdagavond in Berlijn uitgezwaaid met een 'Zapfenstreich', een eeuwenoude traditie.

Lees meer

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 8: Oost-Duitsland en de Freikörperkultur

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger