Duitslandweb logo Duitslandweb

'Merkel heeft besloten dat Maaßen moet vertrekken'

Kort nieuws - 17 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft besloten dat het hoofd van de Verfassungsschutz Hans Georg Maaßen moet vertrekken. Dat meldt Die Welt op basis van informatie uit regeringsbronnen.

Voor dinsdag is een overleg gepland van de regeringspartijen over Maaßens positie, maar Merkel heeft haar beslissing volgens Die Welt al genomen. De SPD eiste vorige week zijn ontslag, minister Seehofer van Binnenlandse Zaken (CSU) steunt hem. Merkel vindt dat Maaßen niet langer kan aanblijven omdat hij zich in politieke aangelegenheden heeft gemengd, meldt de krant. 

Maaßen zei na de rellen in Chemnitz van vorige maand in een interview met de Bild Zeitung dat er in de Oost-Duitse stad van een klopjacht op mensen geen sprake was en betwijfelde de echtheid van videobeelden die op internet te zien waren. Dat zou volgens hem bewuste desinformatie kunnen zijn. Vorige week moest hij deze uitspraken toelichten in de Bondsdag. Met bewijs dat de beelden niet echt zijn, kwam hij niet. Ook ligt hij onder vuur vanwege omstreden contacten die hij de afgelopen jaren met de AfD heeft gehad. 

Het besluit van Merkel kan de toch al moeilijke verhoudingen tussen Merkel en Seehofer verder onder druk zetten. Zij passeert Seehofer daarmee, die als minister van Binnenlandse Zaken Maaßens directe baas is. Lees meer bij Die Welt

Reacties

Mrgalak - 17 september 2018 21:41

"Merkel heeft besloten". Geen probleem dat het de minister van Binnenlandse Zaken is die hierover gaat. Als je al in je eentje beslist hebt de grenzen open te gooien voor gelijk wie het woord "Asyl" kan uitspreken, is dit item nauwelijks het vermelden waard. Zie iemand iets over parlementaire democratie ?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger