Duitslandweb logo Duitslandweb

Regeringspartijen bereiken compromis over dieselschandaal

Kort nieuws - 2 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben een compromis bereikt over het dieselschandaal. Hardware-aanpasssingen zijn volgens Duitse media onderdeel van het plan. De vraag is of het compromis rijverboden voor dieselauto's in Duitse steden kan voorkomen. 

De fractievoorzitters van de partijen, Brinkhaus (CDU), Dobrindt (CDU) en Nahles (SPD) hebben vannacht na urenlange onderhandelingen hun 'concept voor zuivere lucht en de garantie van individuele mobiliteit in onze steden' gepresenteerd. Ze willen met het maatregelenpakket de uitstoot van dieseluitlaatgassen beperken zonder dat er rijverboden in grote steden worden opgelegd. De details van het plan worden later vandaag gepresenteerd door de betrokken ministeries. 

Motoraanpassingen zijn volgens Duitse media onderdeel van het plan. Die kosten daarvan komen vooral voor rekening van de autoproducenten, meldt Spiegel Online. Waarschijnlijk moeten ook autobezitters en belastingbetalers een klein deel meebetalen. Minister van Verkeer Scheuer pleitte eerder voor een inruilactie voor oudere diesels. Hij ziet een motoraanpassing voor de meeste sjoemeldiesels niet zitten. Volgens Dobrindt bestaat het compromis uit meerdere maatregelen waarvan parallel gebruik kan worden gemaakt.

Aanleiding voor de maatregelen is de slechte luchtkwaliteit in veel Duitse steden. In sommige steden wordt een rijverbod voor diesels als enige mogelijkheid gezien om die te verbeteren. De hoogste Duitse bestuursrechter heeft eerder al bepaald dat steden zo'n rijverbod voor oudere diesels mogen afkondigen. Lees meer bij Spiegel Online en tagesschau.de

Lees ook op Duitslandweb: Drie jaar dieselschandaal: gesjoemel zonder einde

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger