Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek van alle kanten op diesel-maatregelen

Kort nieuws - 8 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op het vorige week bereikte compromis om de vervuiling door zogenoemde sjoemeldiesels te beperken, komt veel kritiek uit binnen- en buitenland. 

De eurocommisaris voor Industrie Bienkowska roept de Duitse auto-industrie op haar verantwoordelijkheid te nemen en oudere dieselauto's die meer schadelijke stoffen uitstoten dan is toegestaan, niet naar Oost-Europa te exporteren. 

Duitse automobilisten in veertien steden krijgen een korting op de aanschaf van een nieuwe auto als ze een oudere diesel inleveren. Deze diesels moeten eerst schoner worden gemaakt, voor ze naar het buitenland worden verkocht, stelt Bienkowska. Anders wordt het probleem alleen maar verplaatst. De Nederlandse belangenbehartiger van de autobranche RAI en Milieudefensie vrezen dat de vervuilende auto's ook naar Nederland komen.

In Duitsland zelf is eveneens veel kritiek op het compromis dat de regering vorige week sloot met de auto-industrie. Ze spraken af dat dieselrijders in de veertien meest vervuilde steden een korting krijgen op een nieuwe auto. Bepaalde nieuwere auto's zouden een motoraanpassing kunnen krijgen die voor 80 procent door de fabrikanten wordt betaald- mits dit technisch haalbaar is. 

Met de maatregelen wil de regering door de rechter afgedwongen rijverboden in steden voorkomen. Steden als Berlijn en Frankfurt zijn boos over de regeling. Ze vallen net buiten het lijstje van veertien steden en voor hun dieselrijders geldt de kortingsactie dus niet.

Ook consumentenorganisaties zijn kritisch. De automobilisten, die een schone auto dachten te kopen, maar een vervuilende auto kregen, moeten veel geld uitgeven voor een nieuwe auto en worden afgescheept met een kortingsactie. De krantencommentaren constateren eensgezind dat de industrie erg goed is weggekomen en de politiek te veel heeft geluisterd naar de autolobby. Lees meer bij Tagesspiegel (EU), Spiegel Online (Duitse steden),  Volkskrant (Nederland) en Süddeutsche Zeitung (consumentenorganisaties)

Zie ook op Duitslandweb:
Drie jaar dieselschandaal: gesjoemel zonder einde

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer

Wakey, Wakey

Wakey, Wakey

Duitsland moet wakker worden, betoogt econoom Carsten Brzeski. Hoog tijd voor hervormen en investeren.

Lees meer

Het dieselbusje

Het dieselbusje

De vriendin van Merlijn Schoonenboom wilde een Volkswagen-busje. Het leidde tot een verwarrende zoektocht en steeds politiekere gesprekken.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger