Duitslandweb logo Duitslandweb

Implantfiles: Duitse politici tegen overheidstoezicht op implantaten

Kort nieuws - 27 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Medische implantaten kunnen op de Europese markt komen zonder goed te zijn getest. Dat blijkt uit het internationale journalistieke onderzoek Implantfiles, waaraan Trouw en Radar in Nederland en Süddeutsche Zeitung, NDR en WDR in Duitsland meewerken. Problemen met implantaten komen steeds vaker voor, melden zij. In Duitsland zijn er vorig jaar meer dan 14.000 gemeld.

De Süddeutsche Zeitung (SZ) en de ARD deden maandagavond uit de doeken hoe Duitse politici hebben gezorgd dat de nieuwe Europese richtlijnen in 2017 werden afgezwakt en dat van overheidstoezicht werd afgezien. De huidige minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) heeft er volgens de journalisten als Bondsdaglid voor geijverd dat de markttoelating voor medische hulpmiddelen in commerciële handen bleef. Hij was er fel op tegen om een overheidsorganisatie op te richten om dit toezicht over te nemen, blijkt uit de ARD-documentaire. Ook de prominente CDU'er Volker Kauder zette zich in voor de belangen van de medische industrie, beschrijft de SZ.

SPD-europarlementarier Dagmar Roth-Behrendt heeft fanatiek gestreden vóór overheidstoezicht, maar zag zich geconfronteerd met een sterke lobby: "Ik was 25 jaar in Brussel maar zo'n lobbydruk had ik nog nooit meegemaakt", zegt ze in de SZ.

De nieuwe richtlijnen, die in 2020 moeten ingaan, zorgen dat implantaten een eigen nummer krijgen en daardoor beter te identificeren zijn. De commerciële bedrijven die een implantaat goedkeuren voor de Europese markt, zoals bijvoorbeeld het Duitse TÜV, moeten zich straks voor 'risicovolle' implantaten laten adviseren door een internationale deskundigencommissie. Belangenorganisaties van patiënten en verzekeraars vinden dat de nieuwe regels tekortschieten. Lees meer bij Deutschlandfunk  

Minister van Gezondheid Jens Spahn heeft maandag in de Rheinische Post gezegd dat de transparantie beter moet. Hij kondigde een register aan waarin implantaten worden geregistreerd, zodat kan worden nagegaan wie een bepaald implantaat in zijn lichaam heeft.

ARD-documentaire over de Implantfiles

SZ-Artikel over de nieuwe EU-richtlijn die in 2020 in moet gaan

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger