Duitslandweb logo Duitslandweb

Coronavirus: 240 besmettingen in Duitsland

Kort nieuws - 4 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland zijn woensdagmorgen 240 mensen besmet met het coronavirus (SARS-CoV-2). Dat zijn er vijftig meer dan dinsdag. Het virus heeft zich door heel Duitsland verspreid, alleen in Saksen-Anhalt is nog geen geval gemeld.

De meeste patiënten met Sars-CoV-2/Covid-19 bevinden zich in Noordrijn-Westfalen. Rond Heinsberg zijn meer dan honderd mensen besmet met het virus. De artsen daar hebben een brandbrief gestuurd. Ze vrezen dat de basiszorg niet meer kan worden geleverd omdat veel artsen en verpleegkundigen in quarantaine worden gestuurd en materiaal opraakt. "We hebben dringend hulp nodig", citeert RTL de artsen in omgeving Heinsberg.

In Beieren zijn 48 mensen besmet met het virus. In Berlijn is het aantal naar 6 opgelopen. Onder de patiënten is een leraar. Zijn school blijft voorlopig gesloten. Mensen die in contact zijn geweest met bevestigde gevallen, worden door de Duitse gezondheidsdienst gesommeerd veertien dagen thuis te blijven.

Nadat gisteren al de Leipziger Buchmesse en eerder ook de toerismebeurs ITB zijn afgezegd, maakte woensdag de industriebeurs Hannover Messe bekend dat de beurs niet in april maar in juli zal plaatsvinden.

Complicerende factor in Duitsland is de federale structuur. De deelstaten hebben hun eigen gezondheidsbeleid. In het geval van een epidemie - zoals nu - neemt het Robert-Koch-Institut de coördinatie op zich. Minister van Gezondheid Jens Spahn heeft al aangekondigd dat hij na deze crisis wat meer bevoegdheden naar de landelijke overheid wil overhevelen. Ook heeft hij de export van beschermingsmateriaal zoals gezichtsmaskers en pakken verboden. Ziekenhuizen en artsen hebben moeite om nog aan desinfectiemiddelen en beschermingsmateriaal te komen omdat dat massaal wordt opgekocht. Ook zijn veel Duitsers aan het hamsteren, waardoor in veel winkels hele schappen leeg zijn.

Lees meer bij RTL (artsen Heinsberg) Robert-Koch-Institut (cijfers besmettingen), Berliner Zeitung (situatie Berlijn)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger