Duitslandweb logo Duitslandweb

Coronavirus geconstateerd in alle Duitse deelstaten

Kort nieuws - 10 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het coronavirus is nu ook in Saksen-Anhalt geconstateerd. Dat was tot nu toe de enige deelstaat waar nog geen besmetting was gemeld. Een aantal deelstaten volgt het advies van minister van Gezondheid Jens Spahn om grote evenementen te verbieden. (Geactualiseerd dinsdagavond 22 uur, maatregelen aangevuld.)

In Saksen-Anhalt zijn vier mensen positief op het coronavirus getest, meldden Duitse media dinsdag. Daarmee heeft het virus zich over alle Duitse deelstaten verspreid. Het totaal aantal besmettingen is 1218, meldt de Süddeutsche Zeitung dinsdagop basis van cijfers van de deelstaatministeries van Gezondheid en het Robert Koch Institut (RKI). Het RKI coördineert het gezondheidsbeleid mede bij deze epidemie in Duitsland, en publiceert dagelijks de richtlijnen en feiten en cijfers. Het hoogtepunt is nog niet bereikt, schreef minister van Gezondheid Spahn vandaag in een gastbijdrage de Bild Zeitung. 

Het RKI schatte het gezondheidsrisico voor Duitsland dinsdag nog steeds als matig in. Alleen in gebieden met veel besmettingen, zoals Heinsberg in Noordrijn-Westfalen, net over de Duits-Nederlandse grens, is het risico hoger. Daar is de situatie ernstig, zei Lothar Wieler van het RKI dinsdag op een persconferentie. Hij riep regionale bestuurders, artsen en ziekenhuizen in heel Duitsland op hun crisisplannen zo aan te passen dat meer mensen met Covid-19 - de ziekte die het coronavirus veroorzaakt - in ziekenhuizen kunnen worden behandeld. Minister Spahn zei op de Duitse omroep ARD dat ziekenhuizen geplande operaties moeten gaan uitstellen, zodat extra capaciteit aan bedden, personeel en beademingsapparatuur beschikbaar komt.

Economen verwachten een recessie in Duitsland als gevolg van het coronavirus. Vooral de industrie, de horeca en de reisbranche worden getroffen, aldus het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung DIW. Minister Altmaier van Economische Zaken overlegt dinsdag met zijn deelstaatcollega's over mogelijke uitbreiding van maatregelen om de economie te steunen en een recessie te voorkomen. Maandag kondigde de bondsregering al een aantal noodmaatregelen aan.  

Beieren en Sleeswijk-Holstein waren de eerste deelstaten die het advies van minister Spahn opvolgden, om bijeenkomsten met meer dan 1000 mensen af te zeggen. Nadat het crisisteam van de Duitse regering dat advies overnam, kondigden ook Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg, Bremen en Thüringen aan dat alle grote evenementen worden verboden. In Berlijn is de koepel van de Rijksdag vanaf dinsdag voor publiek gesloten. Vanaf 16 maart gaan alle ministeries dicht voor bezoekersgroepen. De Berlijnse senaat kondigde via omroep RBB aan dat het culturele leven drastisch wordt beperkt. Alle optredens in de grote zalen van de staatstheaters en -concertzalen komen vanaf 11 maart te vervallen. De maatregel geldt tot 19 april. Private theaters krijgen hetzelfde advies.

Een aantal voetbalwedstrijden uit de Bundesliga wordt in verschillende deelstaten zonder publiek gespeeld. Ook de vrouwenvoetbal-interland tegen Italië woensdagavond gaat niet door. (zie ook het overzicht van coronamaatregelen in de sport van de ARD) I Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Het crisisteam van de regering heeft dinsdag ook bekendgemaakt dat de grenscontroles, vooral bij de zuidgrenzen, worden geïntensiveerd. Verder gaat de regering ziekenhuisbenodigdheden centraal inkopen. Volgens persbureau Reuters beslist de Bondsdag woensdag of daarvoor 500 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld.

Maandag werden de eerste dodelijke slachtoffers van het coronavirus in Duitsland gemeld. Het gaat om een 78-jarige man uit Heinsberg en een 89-jarige vrouw uit Essen (beide Noordrijn-Westfalen). Zondag was bekend geworden dat een Duitser in Egypte aan het virus was overleden.

Zie ook op Duitslandweb:
Corona in Duitsland: ‘Ieder moet bijdrage leveren’ (Achtergrond, 9-3-2020)

Reacties

F.R.A.N.S. Rooijackers - 24 oktober 2020 11:40

wij willen naar hotel Sophia in bleiwasche 31-10-2020 hoe is de situatie is het ver andwoord graag zou ik een bericht ontvangen of dat mogelijk is wij komen uit Mierlo rond Eindhoven

Reageer
Wiebke Pittlik F.R.A.N.S. Rooijackers - 26 oktober 2020 09:35

Beste heer Rooijackers, De Duitse en de Nederlandse overheden raden niet-noodzakelijke reizen af. Mocht u toch gaan, dan moet u zich daar melden bij het Gesundheitsamt (de GGD) en twee weken in quarantaine, of totdat u een negatieve coronatest-uitslag hebt. Groet, de redactie

Sjaak Oosterling - 10 juni 2020 21:51

Geachte,
Wij willen van 28 juni 2020 tot 7 juli 20120 naar Cochem aan de Moezel, is dat veilig om langs de Moezel te fietsen en wat zijn de regels daar ?
Zijn er veel mensen overleden aan corona aan de Moezel?

Reageer
Marja Verburg Sjaak Oosterling - 11 juni 2020 09:45

Actuele informatie over reizen naar en door Duitsland en de reisregels per deelstaat houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen.
Mvg, de redactie

willem van hooren - 15 maart 2020 16:34

2 dagen vliegtuigspotten bij de airbus fabriek in hamburg-finkenwerder ? 17-18-03

Reageer
Marja Verburg willem van hooren - 16 maart 2020 10:01

Vooralsnog - maandag 16 maart - is de grens tussen Nederland en Duitsland open maar zowel Nederland als Duitsland raden reizen die niet strikt noodzakelijk zijn af.
Mvg, de redactie

castermans - 14 maart 2020 16:30

We hebben met 4 personen een reisje van 4 dagen gepland aan de Duitse Moezel
en Rijn van 01/04 tot 04/04/2020. Is deze trip af te raden?

Reageer
Marja Verburg castermans - 14 maart 2020 16:58

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn voorlopig af. Voor specifieke info over de regio waar u heen gaat kunt u bv de corona-updates checken op de websites van de deelstaat, stad, regio of waar u van plan was heen te gaan.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger