Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland kondigt drastische coronamaatregelen aan

Kort nieuws - 11 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het crisisteam van de Duitse regering heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Steeds meer deelstaten kondigen aan grote evenementen af te zeggen. 

Kanselier Merkel heeft volgens Duitse media dinsdagavond in haar CDU-fractie gezegd dat ze er rekening mee houdt dat 60 tot 70 procent van de Duitsers met het virus besmet raakt. Dinsdag meldden de autoriteiten 1296 bevestigde gevallen. Het beleid is gericht op het afremmen van de verspreiding van Covid-19, zodat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Om 11.30 geeft Merkel een persconferentie samen met minister van Gezondheid Jens Spahn en Lothar Wieler, directeur van het Robert Koch Institut (vergelijkbaar met het RIVM). 

Minister Spahn zei dinsdagavond op de Duitse omroep ARD dat ziekenhuizen geplande operaties moeten gaan uitstellen, zodat extra capaciteit aan bedden, personeel en beademingsapparatuur beschikbaar komt.

Beieren en Sleeswijk-Holstein waren de eerste deelstaten die het advies van minister Spahn opvolgden, om bijeenkomsten met meer dan 1000 mensen af te zeggen. Nadat het crisisteam van de Duitse regering dat advies overnam, kondigden ook Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg, Bremen en Thüringen aan dat alle grote evenementen worden verboden. In andere deelstaten bleef het bij een advies. Later deze week stemmen de deelstaten af om de maatregelen in het hele land gelijk te trekken. Doordat Duitsland een federale structuur heeft, bepalen de deelstaten veel zelf en kan de minister hen geen maatregelen opleggen. In een crisis kan de bondsregering wel meer bevoegdheden naar zich toetrekken.  Lees meer over afgelaste evenementen bij Tagesschau (stand van dinsdag 10 maart)

In Berlijn is de koepel van de Rijksdag vanaf dinsdag voor publiek gesloten. Vanaf 16 maart gaan alle ministeries dicht voor bezoekersgroepen. Het stadsbestuur van Berlijn kondigde aan dat het culturele leven drastisch wordt beperkt. Alle optredens in de grote zalen van de staatstheaters en -concertzalen komen vanaf 11 maart te vervallen. De maatregel geldt tot 19 april. Private theaters krijgen hetzelfde advies. Lees meer bij Welt.de en Berliner-zeitung.de (nieuwsblog)

Het crisisteam van de regering heeft dinsdag ook bekendgemaakt dat de grenscontroles, vooral bij de zuidgrenzen, worden geïntensiveerd. Verder gaat de regering ziekenhuisbenodigdheden centraal inkopen. Volgens persbureau Reuters beslist de Bondsdag woensdag of daarvoor 500 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld. 

Sportwedstrijden worden massaal afgelast of zonder publiek gespeeld. Zo ook de Bundesliga-wedstrijd zaterdag tussen Union Berlin en Bayern München. De Duitse ijshockey-competitie heeft het seizoen voortijdig afgesloten, zonder kampioen.

Reizen naar Duitsland
Update 14-3-2020: de Duitslandweb-redactie krijgt veel vragen over reizen naar Duitsland. Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Meer informatie vindt u oa bij het Robert Koch Institut (aantal besmettingen per deelstaat) of op de websites van de deelstaat, stad, regio of het evenement waar u van plan was heen te gaan.

 

Reacties

Hans Muijlkens - 20 maart 2020 10:05

is er een formulier of document dat de grensarbeiders zouden kunnen overleggen met de douane bij het passeren van de grens?

Reageer
Marja Verburg Hans Muijlkens - 20 maart 2020 10:41

Het grensinfopunt biedt informatie voor grenspendelaars: https://grenzinfo.eu/emra/nl/coronavirus-wat-betekent-dat-voor-grenspendelaars/ Daar kunt u ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Bundespolizei downloaden.
Mvg, de redactie

Deborah - 18 maart 2020 21:37

Ik heb een kliniek in Nederland maar woon in Duitsland. Waar moet ik nu zijn voor steun (zoals bv Nederland heeft aangekondigd en Duitsland ook) ivm sluiten kliniek en geen inkomsten maat hoge uitgaven.. betaal in NL belasting.

Reageer
Marja Verburg Deborah - 19 maart 2020 10:21

Dag, u kunt zich ws in uw situatie voor meer info het best wenden tot de Nederlands-Duitse Handelskamer: https://www.dnhk.org/corona. Meer over de regelingen in Nederland vindt u op de site van het ministerie van Economische Zaken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werkgevers
Mvg, de redactie

Zientala Kris - 18 maart 2020 09:33

Hallo, Ik ben woonachtig in Polen maar werk, als zelfstandige, in Belgie. Ik heb de Belgische nationaliteit. Is het nog mogelijk om via Duitsland naar Belgie te gaan om te werken voor een week e terug naar Polen te gaan? Gr Kris

Reageer
Marja Verburg Zientala Kris - 18 maart 2020 13:01

Duitsland raadt alle reizen die niet strikt noodzakelijk zijn dringend af. Of Polen u aan de Duits-Poolse grens doorlaat als u naar België reist en weer binnenlaat als u uit België terugkomt, kunnen wij als redactie niet overzien. De maatregelen worden in de verschillende landen ook per dag strenger, dus wat nu mogelijk is, kan volgende week heel anders zijn.
Mvg, de redactie

T. Sengers - 17 maart 2020 15:14

Ik ben eind dec. 2019 getrouwd. Mijn Poolse vrouw woont en werkt nog in Polen. Ik werk in Nl. maar wil binnenkort een keer naar haar toe. Kan dit per auto en kan ik ergens in Dld. overnachten i.v.m. de te grote afstand voor 1 dag?

Reageer
Marja Verburg T. Sengers - 17 maart 2020 18:23

Polen heeft de grenzen met Duitsland gesloten. Hotelovernachtingen voor toeristische doeleinden zijn in Duitsland nu verboden. De Duitse regering wil dat mensen alleen nog reizen als het strikt noodzakelijk is. Zie ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Jeff - 17 maart 2020 00:02

Ik werk en woon in Nederland en mijn vriendin in Keulen. We bezoeken elkaar in het weekend met de auto. Kunnen we dit blijven doen of geldt ook hier de kans dat wij niet meer terug naar huis kunnen? Ik passeer de grens bij Venlo.

Reageer
Marja Verburg Jeff - 17 maart 2020 12:42

De grenzen tussen NL en Dld zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 12.30u). U kunt dus nu met de auto tussen beide landen reizen. Ook als de grens zou worden gesloten, mogen EU-burgers volgens de huidige regelingen terug naar hun land van herkomst. Zie: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html;jsessionid=69F6A7069E15AB8A7FA75656175FC180.1_cid295
Mvg, de redactie

Angelique van der Grijp - 16 maart 2020 01:49

Dat is ook mijn vraag en kan je nog terugkomen?

Reageer
Marja Verburg Angelique van der Grijp - 16 maart 2020 09:32

Duitsland raadt sinds maandag 16 maart alle niet noodzakelijke reizen naar het buitenland af, dus ook naar gebieden die niet sterk door het coronavirus zijn getroffen. Het risico is hoog dat je niet meer terug kunt vanwege toenemende reisbeperkingen, uitvallende vluchten en per direct ingevoerde quarantainemaatregelen.
Mvg, de redactie

Miriam - 15 maart 2020 21:40

Mag er nog worden gewerkt in een seksclub in Duitsland? Of is dat net als nu in Nederland niet toegestaan tot minstens 6 april?

Reageer
Marja Verburg Miriam - 16 maart 2020 09:38

In Duitsland bepalen de deelstaten grotendeels zelf hun beleid. Steeds meer deelstaten sluiten naast scholen ook theaters, musea, bars en clubs. U kunt het best contact opnemen de clubs zelf. Overigens zijn de coronamaatrdegelen in Nederland en Duitsland erop gericht zoveel mogelijk sociale contacten te vermijden.
Mvg, de redactie

Tylo - 15 maart 2020 19:05

Ik vlieg morgen van faro naar Düsseldorf gaat ik hoop dat deze vlucht door gaat Anders kan ik nergens te recht hier en gaat veel geld kosten
Ik vlieg met Ryanair...om 16:55

Reageer
Mij - 15 maart 2020 18:08

Mijn vriend zit in detentie in Duitsland is het nog toegestaan om op bezoek te gaan

Reageer
Marja Verburg Mij - 16 maart 2020 09:54

Een deel van de Duitse gevangenissen perkt bezoek in. U kunt het best contact opnemen met de betreffende gevangenis, hoe daar de regelingen nu zijn.
Mvg, de redactie

F.R.A.N.S. Rooijackers - 15 maart 2020 16:01

wij hebben een hotel geboekt in veldenz 29 maart nou is de vraag kan dat door gaan in ver bandmet het coronavirus wat wordt aangeraden

Reageer
Wiebke Pittlik F.R.A.N.S. Rooijackers - 15 maart 2020 20:35

Reizen wordt door de Nederlandse en de Duitse overheid afgeraden als het niet strikt noodzakelijk is.

Mariav Vhaarenvve - 15 maart 2020 15:53

Kan in mei naar de ijfel opvacantie

Reageer
Marja Verburg Mariav Vhaarenvve - 16 maart 2020 09:57

Daar valt nu nog niet veel over te zeggen. Voorlopig raden de Duitse en de Nederlandse regering reizen naar het buitenland die niet strikt noodzakelijk zijn af.
Mvg, de redactie

RvL - 15 maart 2020 10:38

Lieve mensen, jullie kunnen toch zelf ook even nadenken? De redactie weet ook niet alles, daarvoor moeten jullie zelf bij betreffende organisaties zijn en even logisch nadenken en goed lezen! Geen wonder dat het virus zich steeds zo snel uitbreidt.

Reageer
T - 15 maart 2020 08:16

Hoe zit het met grensarbeiders? Wij wonen in Duitsland. Maar mijn man werkt in Nederland. Mag en kan hij gewoon aan het werk? Hoe daar helemaal niks over.

Reageer
Wiebke Pittlik T - 15 maart 2020 20:32

De grenssluiting die zondagavond is aangekondigd geldt voor zover ons bekend niet voor Nederland en niet voor grenspendelaars. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36283/corona-in-duitsland-update-zondag-15-maart
Mvg de redactie

Aangepast door een administrator op 2020-03-15 20:46:05

Marjolein - 14 maart 2020 21:22

Wij moeten een onderdeel van oven ophalen in arnstein, kunnen we maandag 16 maart daar gewoon heen rijden vanuit Nederland

Reageer
Marja Verburg Marjolein - 15 maart 2020 00:18

Op dit moment - zaterdag 14 maart - zijn de grenzen tussen Nederland en Duitsland open. Maar zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet stikt noodzakelijk zijn af.
Mvg, de redactie

Scott vleugels - 14 maart 2020 20:30

Ik ga morgen buiten klimmen in Herdecke ( juist onder Essen) wordt er daar controles uitgevoerd en zo ja, welke maatregelen moet ik nemen ?

Reageer
Marja Verburg Scott vleugels - 15 maart 2020 00:27

Welke maatregelen de verschillende gemeenten treffen, kunt u het beste via de website van de gemeente zelf checken: https://www.herdecke.de. Overigens raden zowel de Nederlandse als de Duitse overheid reizen naar het buitenland die niet stikt noodzakelijk zijn af. Herdecke ligt in Noordrijn-Westfalen, het zwaarst getroffen coronagebied in Duitsland: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html
Mvg, de redactie

peter - 14 maart 2020 15:03

wij vliegen komende week voor vakantie van Keulen naar Egypte en de week erop weer terug. Wat is de kans dat Duitsland zijn grenzen gaat sluiten?

Reageer
Marja Verburg peter - 14 maart 2020 17:03

Dat kunnen wij als redactie nu niet overzien. U kunt contact met uw luchtvaartmaatschappij opnemen ivm een eventuele beperking van het aantal vluchten. Overigens raden zowel de Nederlandse als de Duitse overheid reizen naar het buitenland die niet stikt noodzakelijk zijn af.
Mvg, de redactie

Claudio Montemurro - 14 maart 2020 13:46

Kan je nog bunkers of museums bezoeken ?

Reageer
Marja Verburg Claudio Montemurro - 14 maart 2020 17:10

Een deel van de deelstaten en steden, zoals Berlijn, hebben musea gesloten. Waarschijnlijk worden dit er de komende dagen meer. U kunt het best contact opnemen met of de websites checken van de bunkers of musea die u wil bezoeken. Overigens raden zowel de Nederlandse als de Duitse overheid reizen naar het buitenland die niet stikt noodzakelijk zijn af.
Mvg, de redactie

Luc Bots - 14 maart 2020 00:14

wij gaan 18 april vanuit Dusseldorf vliegen naar kreta kan dat doorgaan

Reageer
Marja Verburg Luc Bots - 14 maart 2020 17:12

Dat kunnen wij als redactie nu niet overzien. U kunt contact met uw luchtvaartmaatschappij opnemen ivm een eventuele beperking van het aantal vluchten. Overigens raden zowel de Nederlandse als de Duitse overheid reizen naar het buitenland die niet stikt noodzakelijk zijn af.
Mvg, de redactie

Cb - 13 maart 2020 21:28

Kan je nog wel terug vliegen van Spanje naar Duitsland as maandag?

Reageer
Marja Verburg Cb - 14 maart 2020 17:12

Dat kunnen wij als redactie nu niet overzien. U kunt ws het best contact met uw luchtvaartmaatschappij opnemen.
Mvg, de redactie

Agnes - 13 maart 2020 17:39

Ik heb vanaf maandag tot donderdag hotel Bellevue in Boppard aan de rijn vastgelegd. Het hotel blijft toch open? Weet iemand iets meer van de maatregelen?

Reageer
Marja Verburg Agnes - 13 maart 2020 17:45

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Of het hotel dat u geboekt heeft maatregelen treft, kunt u het best bij het hotel zelf checken.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-13 17:50:42

michel massez - 13 maart 2020 17:19

ik ga voor 2 dagen naar pappelhof in Weidenbach is daar een probleem om daar te gaa

Reageer
Marja Verburg michel massez - 13 maart 2020 17:50

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Voor specifieke info over de regio waar u heen gaat kunt u bv de corona-updates op website van Rijnland-Palts raadplegen: https://msagd.rlp.de/de/unsere-themen/gesundheit-und-pflege/gesundheitliche-versorgung/oeffentlicher-gesundheitsdienst-hygiene-und-infektionsschutz/infektionsschutz/informationen-zum-coronavirus-sars-cov-2/
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-13 17:52:14

C koopmans - 13 maart 2020 12:46

Mag ik nog boodschappen gaan doen in duitsland of mag je niet meer over de grens gr

Reageer
Wiebke Pittlik C koopmans - 13 maart 2020 14:04

De grenzen zijn niet gesloten, maar reizen wordt in Duitsland afgeraden als het niet per se nodig is. Mvg de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’

‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’

Drie DIA-medewerkers over de Duits-Nederlandse mentaliteitsverschillen die zij in coronatijden zien.

Lees meer

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Beschermende kleding is cruciaal in de corona-crisis. Ook Duitsland bewandelt onorthodoxe wegen om aan vraag te voldoen.

Lees meer

'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'

'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'

Minder dan 200 corona-doden in Duitsland, meer dan 400 in Nederland. Een opmerkelijk verschil.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Omdat de redactie veel vragen krijgt hier een overzicht van belangrijke coronamaatregelen in Duitsland:

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger