Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland kondigt drastische coronamaatregelen aan

Kort nieuws - 11 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het crisisteam van de Duitse regering heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Steeds meer deelstaten kondigen aan grote evenementen af te zeggen. 

Kanselier Merkel heeft volgens Duitse media dinsdagavond in haar CDU-fractie gezegd dat ze er rekening mee houdt dat 60 tot 70 procent van de Duitsers met het virus besmet raakt. Dinsdag meldden de autoriteiten 1296 bevestigde gevallen. Het beleid is gericht op het afremmen van de verspreiding van Covid-19, zodat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Om 11.30 geeft Merkel een persconferentie samen met minister van Gezondheid Jens Spahn en Lothar Wieler, directeur van het Robert Koch Institut (vergelijkbaar met het RIVM). 

Minister Spahn zei dinsdagavond op de Duitse omroep ARD dat ziekenhuizen geplande operaties moeten gaan uitstellen, zodat extra capaciteit aan bedden, personeel en beademingsapparatuur beschikbaar komt.

Beieren en Sleeswijk-Holstein waren de eerste deelstaten die het advies van minister Spahn opvolgden, om bijeenkomsten met meer dan 1000 mensen af te zeggen. Nadat het crisisteam van de Duitse regering dat advies overnam, kondigden ook Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg, Bremen en Thüringen aan dat alle grote evenementen worden verboden. In andere deelstaten bleef het bij een advies. Later deze week stemmen de deelstaten af om de maatregelen in het hele land gelijk te trekken. Doordat Duitsland een federale structuur heeft, bepalen de deelstaten veel zelf en kan de minister hen geen maatregelen opleggen. In een crisis kan de bondsregering wel meer bevoegdheden naar zich toetrekken.  Lees meer over afgelaste evenementen bij Tagesschau (stand van dinsdag 10 maart)

In Berlijn is de koepel van de Rijksdag vanaf dinsdag voor publiek gesloten. Vanaf 16 maart gaan alle ministeries dicht voor bezoekersgroepen. Het stadsbestuur van Berlijn kondigde aan dat het culturele leven drastisch wordt beperkt. Alle optredens in de grote zalen van de staatstheaters en -concertzalen komen vanaf 11 maart te vervallen. De maatregel geldt tot 19 april. Private theaters krijgen hetzelfde advies. Lees meer bij Welt.de en Berliner-zeitung.de (nieuwsblog)

Het crisisteam van de regering heeft dinsdag ook bekendgemaakt dat de grenscontroles, vooral bij de zuidgrenzen, worden geïntensiveerd. Verder gaat de regering ziekenhuisbenodigdheden centraal inkopen. Volgens persbureau Reuters beslist de Bondsdag woensdag of daarvoor 500 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld. 

Sportwedstrijden worden massaal afgelast of zonder publiek gespeeld. Zo ook de Bundesliga-wedstrijd zaterdag tussen Union Berlin en Bayern München. De Duitse ijshockey-competitie heeft het seizoen voortijdig afgesloten, zonder kampioen.

Reizen naar Duitsland
Update 14-3-2020: de Duitslandweb-redactie krijgt veel vragen over reizen naar Duitsland. Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Meer informatie vindt u oa bij het Robert Koch Institut (aantal besmettingen per deelstaat) of op de websites van de deelstaat, stad, regio of het evenement waar u van plan was heen te gaan.

 

Reacties

T.M. de Bruijn - 24 mei 2020 11:09

mogen wij al met de auto van venlo naar wurzburg rijden voor 10 dagen in appartement te blijven? vertrek 7 juni t/m 17 juni.

Reageer
Marja Verburg T.M. de Bruijn - 25 mei 2020 10:53

Actuele informatie over reizen naar en door Duitsland en de reisregels per deelstaat houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Jo Jansen - 24 april 2020 12:30

Ik heb een Duits bedrijf en ben vanaf februari niet meer in Duitsland geweest. Nu wil ik 11 t/m 15 mei naar Duitsland om te gaan werken in een leegstaand pand en overnachten doe ik in mijn appartement. Zijn er nog voorwaardes waar ik aan moet voldoen?

Reageer
Marja Verburg Jo Jansen - 24 april 2020 20:16

Voor vragen over werk en corona-regelingen verwijzen wij graag door naar het grensinfopunt: https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/actuele-stand-van-zaken-in-duitsland/
mvg de redactie

Hans Muijlkens - 20 maart 2020 10:05

is er een formulier of document dat de grensarbeiders zouden kunnen overleggen met de douane bij het passeren van de grens?

Reageer
Marja Verburg Hans Muijlkens - 20 maart 2020 10:41

Het grensinfopunt biedt informatie voor grenspendelaars: https://grenzinfo.eu/emra/nl/coronavirus-wat-betekent-dat-voor-grenspendelaars/ Daar kunt u ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Bundespolizei downloaden.
Mvg, de redactie

Deborah - 18 maart 2020 21:37

Ik heb een kliniek in Nederland maar woon in Duitsland. Waar moet ik nu zijn voor steun (zoals bv Nederland heeft aangekondigd en Duitsland ook) ivm sluiten kliniek en geen inkomsten maat hoge uitgaven.. betaal in NL belasting.

Reageer
Marja Verburg Deborah - 19 maart 2020 10:21

Dag, u kunt zich ws in uw situatie voor meer info het best wenden tot de Nederlands-Duitse Handelskamer: https://www.dnhk.org/corona. Meer over de regelingen in Nederland vindt u op de site van het ministerie van Economische Zaken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werkgevers
Mvg, de redactie

Zientala Kris - 18 maart 2020 09:33

Hallo, Ik ben woonachtig in Polen maar werk, als zelfstandige, in Belgie. Ik heb de Belgische nationaliteit. Is het nog mogelijk om via Duitsland naar Belgie te gaan om te werken voor een week e terug naar Polen te gaan? Gr Kris

Reageer
Marja Verburg Zientala Kris - 18 maart 2020 13:01

Duitsland raadt alle reizen die niet strikt noodzakelijk zijn dringend af. Of Polen u aan de Duits-Poolse grens doorlaat als u naar België reist en weer binnenlaat als u uit België terugkomt, kunnen wij als redactie niet overzien. De maatregelen worden in de verschillende landen ook per dag strenger, dus wat nu mogelijk is, kan volgende week heel anders zijn.
Mvg, de redactie

T. Sengers - 17 maart 2020 15:14

Ik ben eind dec. 2019 getrouwd. Mijn Poolse vrouw woont en werkt nog in Polen. Ik werk in Nl. maar wil binnenkort een keer naar haar toe. Kan dit per auto en kan ik ergens in Dld. overnachten i.v.m. de te grote afstand voor 1 dag?

Reageer
Marja Verburg T. Sengers - 17 maart 2020 18:23

Polen heeft de grenzen met Duitsland gesloten. Hotelovernachtingen voor toeristische doeleinden zijn in Duitsland nu verboden. De Duitse regering wil dat mensen alleen nog reizen als het strikt noodzakelijk is. Zie ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Jeff - 17 maart 2020 00:02

Ik werk en woon in Nederland en mijn vriendin in Keulen. We bezoeken elkaar in het weekend met de auto. Kunnen we dit blijven doen of geldt ook hier de kans dat wij niet meer terug naar huis kunnen? Ik passeer de grens bij Venlo.

Reageer
Marja Verburg Jeff - 17 maart 2020 12:42

De grenzen tussen NL en Dld zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 12.30u). U kunt dus nu met de auto tussen beide landen reizen. Ook als de grens zou worden gesloten, mogen EU-burgers volgens de huidige regelingen terug naar hun land van herkomst. Zie: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html;jsessionid=69F6A7069E15AB8A7FA75656175FC180.1_cid295
Mvg, de redactie

Angelique van der Grijp - 16 maart 2020 01:49

Dat is ook mijn vraag en kan je nog terugkomen?

Reageer
Marja Verburg Angelique van der Grijp - 16 maart 2020 09:32

Duitsland raadt sinds maandag 16 maart alle niet noodzakelijke reizen naar het buitenland af, dus ook naar gebieden die niet sterk door het coronavirus zijn getroffen. Het risico is hoog dat je niet meer terug kunt vanwege toenemende reisbeperkingen, uitvallende vluchten en per direct ingevoerde quarantainemaatregelen.
Mvg, de redactie

Miriam - 15 maart 2020 21:40

Mag er nog worden gewerkt in een seksclub in Duitsland? Of is dat net als nu in Nederland niet toegestaan tot minstens 6 april?

Reageer
Marja Verburg Miriam - 16 maart 2020 09:38

In Duitsland bepalen de deelstaten grotendeels zelf hun beleid. Steeds meer deelstaten sluiten naast scholen ook theaters, musea, bars en clubs. U kunt het best contact opnemen de clubs zelf. Overigens zijn de coronamaatrdegelen in Nederland en Duitsland erop gericht zoveel mogelijk sociale contacten te vermijden.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger