Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: ‘Ieder moet bijdrage leveren’

Achtergrond - 9 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat breidt zich in Duitsland in rap tempo uit. Minister van Gezondheid Jens Spahn roept iedereen op zich af te vragen of bezoeken aan openbare gelegenheden echt noodzakelijk zijn.

Corona in Duitsland: ‘Ieder moet bijdrage leveren’
© Irene Kooman
In Beieren waren vorige week bij een drogist geen desinfectiemiddelen meer te koop

In Duitsland zijn inmiddels meer dan 1100 mensen besmet met het coronavirus dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken, bleek maandag uit de nieuwste cijfers. Die worden centraal bijgehouden door het Robert Koch Institut (RKI). Er zijn inmiddels drie mensen aan de ziekte overleden: twee in Noordrijn-Westfalen - in Heinsberg en in Essen - en een 59-jarige Duitser die tijdens een reis in Egypte overleed. Hij was afgelopen week in Luxor en Hurghada.

De meeste besmettingen met het virus zijn in Noordrijn-Westfalen: maandag waren dat 484 mensen, voornamelijk in de aan Limburg grenzende regio Heinsberg. De uitbraak daar ontstond eind februari. Een echtpaar was besmet dat onder meer tijdens carnaval veel contact met anderen had gehad.

In Berlijn zijn maandag volgens de autoriteiten 48 mensen besmet. 75 politie-agenten zitten in thuisquarantaine omdat twee collega's zijn besmet. In Neustadt in de deelstaat Brandenburg zijn 5.000 mensen in quarantaine geplaatst omdat leraren van een school contact hebben gehad met een Berlijnse die het virus heeft.

Gezondheidssysteem

“We kunnen niet voorspellen hoe ernstig de coronavirus-epidemie zal zijn”, zei Lothar Wieler, directeur van het RKI, maandagmiddag op een extra persconferentie met minister Spahn (CDU). “Het kan veel zwakker zijn dan de griep, maar het kan ook veel sterker zijn. We weten het niet.” Iedereen in Duitsland moet een bijdrage leveren en zich afvragen wat hij of zij een aantal weken kan missen, zei Spahn. Een concertbezoek of voetbalwedstrijd is makkelijker om te laten schieten dan werk, school of kinderopvang, liet hij weten.  

Reizen naar Duitsland
Update 13-3-2020: de Duitslandweb-redactie krijgt veel vragen over reizen naar Duitsland. Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Meer informatie vindt u oa bij het Robert Koch Institut (aantal besmettingen per deelstaat) of op de websites van de deelstaat, stad, regio of het evenement waar u van plan was heen te gaan.

Om verspreiding van het virus te vertragen, noemde Spahn een aantal maatregelen die iedere Duitser kan nemen, naast de gebruikelijke hygiënemaatregelen, zoals minder reizen en thuiswerken indien mogelijk. Mensen ouder dan 65 jaar moeten zich laten inenten tegen pneumokokken en inwoners van grote steden moeten meer lopen en de fiets nemen in plaats van het openbaar vervoer. Het belangrijkste doel: het gezondheidssysteem niet onnodig zwaar belasten. Scholen en kindercrèches zullen vooralsnog niet preventief sluiten. 

Complicerende factor in Duitsland bij het indammen van het virus is de federale structuur. De deelstaten hebben hun eigen gezondheidsbeleid. In het geval van een epidemie - zoals nu - neemt het RKI de coördinatie op zich. Spahn heeft al aangekondigd dat hij na deze crisis wat meer bevoegdheden naar de landelijke overheid wil overhevelen. 

Arbeidstijdverkorting

De Duitse aandelenbeurs zakte maandagochtend flink, maar de DAX herstelde zich weer licht tegen de middag. Om de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen, heeft de regering een aantal noodmaatregelen aangekondigd. Bedrijven kunnen arbeidstijdverkorting aanvragen voor hun werknemers en de vergoeding daarvoor wordt door de overheid verruimd. Ook gaat de overheid tussen 2021 en 2024 jaarlijks ruim 3 miljard extra investeren. Bij dreigende faillisementen kunnen bedrijven bij de overheid aankloppen, zegt de regering. Reeds bestaande kredietregelingen worden verruimd.

Om de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen, heeft de regering noodmaatregelen aangekondigd

Duitse ziekenhuizen gaven vorige week aan dat de quarantainerichtlijnen voor zorgpersoneel niet meer houdbaar zijn. De ziekenhuizen hebben daarvoor niet genoeg zorgpersoneel. Het RKI houdt vooralsnog vast aan de richtlijn dat artsen en verpleegkundigen in quarantaine moeten na direct contact met een besmette patiënt.

Spahn heeft vorige week de export van beschermingsmateriaal zoals gezichtsmaskers en pakken verboden. Ziekenhuizen en artsen hebben moeite om nog aan desinfectiemiddelen en beschermingsmateriaal te komen omdat dat massaal wordt opgekocht. Ook zijn veel Duitsers aan het hamsteren, waardoor in veel winkels hele schappen leeg zijn.

Grote evenementen

Grote evenementen in Duitsland zoals de Leipziger Buchmesse, toerismebeurs ITB in Berlijn, de Internationale Handwerksmesse in München (IHM) en de industriebeurs Hannover Messe zijn vanwege het virus al eerder afgeblazen of verplaatst. Spahn adviseert alle evenementen met meer dan 1000 bezoekers af te gelasten. Dat gebeurt nog te weinig, zei hij afgelopen weekeinde. De Duitse voetbalbond houdt er rekening mee dat de wedstrijden aankomend weekeinde zonder publiek moeten worden gespeeld. Op 25 april staat ook het CDU-partijcongres op de agenda, waar een nieuwe partijvoorzitter wordt gekozen. Spahn benadrukte maandag dat bevoegde gezondheidsautoriteiten goed moeten beoordelen of dat door kan gaan.  

Het RKI maakte vorige week overigens ook de 'gewone' griepcijfers in Duitsland bekend: sinds oktober 2019 zijn 120.000 griepgevallen bevestigd, 200 mensen zijn daaraan overleden.

Reacties

Henk - 25 maart 2020 10:17

Het is dan wel erg maar goed voor de files en milieu nu kun je zien waar het CO2 probleem weg komt industrie en vliegtuigen zijn de vervuilers.
Corona als je daar last van hebt is heel erg maar laat je vooral niet bang maken,bang is ook heel erg als je daar na gaat leven.
Nog iets,laat je de vrijheid niet afnemen er zijn zoveel meer ziektes waar meer mensen aan overlijden ook dat is heel erg laten we die niet vergeten.

Reageer
Hank Henk - 9 april 2020 14:45

Ja, er zijn meer ernstige ziekten. Maar 'laat je de vrijheid niet afnemen' staat in dit geval gelijk aan het moedwillig verder verspreiden van een virus dat voor veel mensen dodelijk is. Gebruik je verstand en luister niet naar gekke Henkie.

Martin Henk - 31 maart 2020 21:49

De corana poort zou gesloten moeten worden. Sluit alle vliegvelden en kondig een vliegverbod af!

J .Dassen - 24 maart 2020 19:17

Beste allemaal,

Mijn vader komt donderdag 26 maart terug uit Gran canaria en reist dan vanaf Dusseldorf met de trein naar Aachen. Mijn vraag is mag ik hem vanuit Nederland (wij wonen in het zuiden) met de auto bij het station in Aachen op halen.

Reageer
Marja Verburg J .Dassen - 25 maart 2020 10:22

Vooralsnog is de grens tussen Nederland en Duitsland open. Zo lang dat zo blijft, kunt u uw vader met de auto ophalen.
Mvg, de redactie

F Mans - 24 maart 2020 13:44

Hoi, mijn partner kan/Moet voor werk naar München. Hoe is het daar qua besmettingen? Kan hij in het weekend heen en weer vliegen?
Is het überhaupt wel verstandig? Ik hoor graag hoe het daar is. Met vriendelijke groetjes F Mans

Reageer
Marja Verburg F Mans - 25 maart 2020 10:21

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open. Maar Nederland en Duitsland raden dringend af naar Duitsland te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. Houdt u er ook rekening mee dat het vliegverkeer zeer beperkt is. Neemt u bij twijfel contact op met degene voor wie/waar uw partner in München werkt. Zie ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

PATRICK ROERINK - 23 maart 2020 17:41

Hallo, wij hebben een reis geboekt, om op 30 April een paar dagen naar Berlijn te gaan. Wij zouden met de auto gaan en hebben gewoon los een hotel geboekt. Heeft iemand een idee of dat nog kan doorgaan. bvd voor u reactie

Reageer
Marja Verburg PATRICK ROERINK - 23 maart 2020 18:27

Op dit moment zijn alle toeristische overnachtingen in Duitsland verboden. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen Wanneer het weer mogelijk is op vakantie naar Duitsland te gaan, kunnen we als redactie nu niet overzien. Voor meer info over het evt annuleren van reizen, zie: https://www.consumentenbond.nl/reisverzekering/annulering-of-omboeken-reis-bij-onrust en https://www.tagesschau.de/inland/faq-reiserecht-corona-101.html
Mvg, de redactie

Robert - 21 maart 2020 00:19

Hoi,

Mijn vriendin komt vertrekt maandag met een vlucht van Parijs naar Düsseldorf. Wat ik me af vroeg is of ik haar gewoon kan ophalen op het vliegveld in Duitsland. Hoor graag even of iemand hier iets over weet

Reageer
Marja Verburg Robert - 21 maart 2020 10:25

Zolang de grenzen tussen Nl en Du openblijven, kunt u haar o.i. ophalen. Of dat zo blijft, of wat de regels zijn als de Nls-Duitse grens zou worden gesloten, kunnen wij als redactie niet overzien.
Mvg, de redactie

Juliette - 18 maart 2020 22:56

Hi, is er al iets bekend over vluchten? Ik vlieg naar Berlijn (als Nederlander) omdat directe vluchten naar Amsterdam vanaf Zuid Amerika nu onbetaalbaar zijn. Is dat wel nog mogelijk? Ik kan er namelijk echt niets over vinden. Dank alvast redactie :)

Reageer
Marja Verburg Juliette - 19 maart 2020 10:14

Dag, op het vliegverkeer hebben we als redactie geen zicht. Wel zien we dat steeds meer vluchten worden gecanceld. U kunt info van de Nlse overheid over reizen nagaan op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen Daar staan ook een tel.nrs. Info over reizen naar Duitsland vindt u op: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/covid-19/2296762
Mvg, de redactie

Fam van tilburg - 18 maart 2020 19:27

Gaat het concert van Santiago in oberhause door in de arena

Reageer
Marja Verburg Fam van tilburg - 19 maart 2020 10:26

Het concert van Santiano in Oberhausen is verplaatst naar 11 oktober. De kaartjes blijven geldig. Zie: https://www.koenig-pilsener-arena.de/santiano-verlegt/
Mvg, de redactie

Fam van tilburg Fam van tilburg - 18 maart 2020 19:44

Sorry maar bedoelde Santiago

Aartien van der Gun - 17 maart 2020 06:27

Goedemorgen. Ik woon in Duitsland. Ben op t moment i Nederland om voor mijn oude vader te zorgen. Ik wil vrindag terug reizen naar de Duitse Eifel waar ik woon. Zou dat nog kunnen

Reageer
Marja Verburg Aartien van der Gun - 17 maart 2020 12:40

De grenzen tussen NL en Dld zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 12.30u). U kunt dus zoals het er nu naar uitziet naar huis reizen. Ook als de grens zou worden gesloten, mogen EU-burgers volgens de huidige regelingen terug naar hun land van herkomst. Zie: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html;jsessionid=69F6A7069E15AB8A7FA75656175FC180.1_cid295
Mvg, de redactie

Roos - 16 maart 2020 19:47

Ik hoor niets over vliegveld Düsseldorf. Hebben zij nog wat gedaan ivm corona virus

Reageer
Marja Verburg Roos - 17 maart 2020 12:36

Het aantal vluchten wordt drastisch ingeperkt. U kunt het best contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie over welke vluchten nog mogelijk zijn. Meer info ook op de website van vliegveld Düsseldorf: https://www.dus.com/de-de/services/coronavirus
Mvg, de redactie

Jessica van der Mast - 16 maart 2020 13:51

Mijn schoonzus en zwager zijn momenteel in Zweden. Vrijdagmiddag willen zij per boot van Malmo naar Travemunde reizen om daarna hun reis terug naar huis te vervolgen.
Kunnen zij nog door Duitsland reizen nu het land "op slot" gaat?

Reageer
Marja Verburg Jessica van der Mast - 17 maart 2020 12:33

Update 17-3, 12.30 uur: op de site van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken staat nu dat Nederlanders die via Duitsland naar huis willen reizen, worden doorgelaten. Mensen met ziekteverschijnselen die op corona wijzen, kunnen worden tegengehouden. Zie: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html;jsessionid=69F6A7069E15AB8A7FA75656175FC180.1_cid29
Mvg, de redactie

Marja Verburg Jessica van der Mast - 16 maart 2020 15:07

Duitsland laat aan de grenzen met een aantal buurlanden alleen nog goederen- en woon-werkverkeer door. Van alle andere reizigers geldt dat ze een zwaarwegende reden moeten hebben om Duitsland binnen te komen. Dat geldt ook voor Nederlanders op doorreis. De politie aan de grens bepaalt wie er door kan reizen. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger