Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: ‘Ieder moet bijdrage leveren’

Achtergrond - 9 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat breidt zich in Duitsland in rap tempo uit. Minister van Gezondheid Jens Spahn roept iedereen op zich af te vragen of bezoeken aan openbare gelegenheden echt noodzakelijk zijn.

Corona in Duitsland: ‘Ieder moet bijdrage leveren’
© Irene Kooman
In Beieren waren vorige week bij een drogist geen desinfectiemiddelen meer te koop

In Duitsland zijn inmiddels meer dan 1100 mensen besmet met het coronavirus dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken, bleek maandag uit de nieuwste cijfers. Die worden centraal bijgehouden door het Robert Koch Institut (RKI). Er zijn inmiddels drie mensen aan de ziekte overleden: twee in Noordrijn-Westfalen - in Heinsberg en in Essen - en een 59-jarige Duitser die tijdens een reis in Egypte overleed. Hij was afgelopen week in Luxor en Hurghada.

De meeste besmettingen met het virus zijn in Noordrijn-Westfalen: maandag waren dat 484 mensen, voornamelijk in de aan Limburg grenzende regio Heinsberg. De uitbraak daar ontstond eind februari. Een echtpaar was besmet dat onder meer tijdens carnaval veel contact met anderen had gehad.

In Berlijn zijn maandag volgens de autoriteiten 48 mensen besmet. 75 politie-agenten zitten in thuisquarantaine omdat twee collega's zijn besmet. In Neustadt in de deelstaat Brandenburg zijn 5.000 mensen in quarantaine geplaatst omdat leraren van een school contact hebben gehad met een Berlijnse die het virus heeft.

Gezondheidssysteem

“We kunnen niet voorspellen hoe ernstig de coronavirus-epidemie zal zijn”, zei Lothar Wieler, directeur van het RKI, maandagmiddag op een extra persconferentie met minister Spahn (CDU). “Het kan veel zwakker zijn dan de griep, maar het kan ook veel sterker zijn. We weten het niet.” Iedereen in Duitsland moet een bijdrage leveren en zich afvragen wat hij of zij een aantal weken kan missen, zei Spahn. Een concertbezoek of voetbalwedstrijd is makkelijker om te laten schieten dan werk, school of kinderopvang, liet hij weten.  

Reizen naar Duitsland
Update 13-3-2020: de Duitslandweb-redactie krijgt veel vragen over reizen naar Duitsland. Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Meer informatie vindt u oa bij het Robert Koch Institut (aantal besmettingen per deelstaat) of op de websites van de deelstaat, stad, regio of het evenement waar u van plan was heen te gaan.

Om verspreiding van het virus te vertragen, noemde Spahn een aantal maatregelen die iedere Duitser kan nemen, naast de gebruikelijke hygiënemaatregelen, zoals minder reizen en thuiswerken indien mogelijk. Mensen ouder dan 65 jaar moeten zich laten inenten tegen pneumokokken en inwoners van grote steden moeten meer lopen en de fiets nemen in plaats van het openbaar vervoer. Het belangrijkste doel: het gezondheidssysteem niet onnodig zwaar belasten. Scholen en kindercrèches zullen vooralsnog niet preventief sluiten. 

Complicerende factor in Duitsland bij het indammen van het virus is de federale structuur. De deelstaten hebben hun eigen gezondheidsbeleid. In het geval van een epidemie - zoals nu - neemt het RKI de coördinatie op zich. Spahn heeft al aangekondigd dat hij na deze crisis wat meer bevoegdheden naar de landelijke overheid wil overhevelen. 

Arbeidstijdverkorting

De Duitse aandelenbeurs zakte maandagochtend flink, maar de DAX herstelde zich weer licht tegen de middag. Om de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen, heeft de regering een aantal noodmaatregelen aangekondigd. Bedrijven kunnen arbeidstijdverkorting aanvragen voor hun werknemers en de vergoeding daarvoor wordt door de overheid verruimd. Ook gaat de overheid tussen 2021 en 2024 jaarlijks ruim 3 miljard extra investeren. Bij dreigende faillisementen kunnen bedrijven bij de overheid aankloppen, zegt de regering. Reeds bestaande kredietregelingen worden verruimd.

Om de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen, heeft de regering noodmaatregelen aangekondigd

Duitse ziekenhuizen gaven vorige week aan dat de quarantainerichtlijnen voor zorgpersoneel niet meer houdbaar zijn. De ziekenhuizen hebben daarvoor niet genoeg zorgpersoneel. Het RKI houdt vooralsnog vast aan de richtlijn dat artsen en verpleegkundigen in quarantaine moeten na direct contact met een besmette patiënt.

Spahn heeft vorige week de export van beschermingsmateriaal zoals gezichtsmaskers en pakken verboden. Ziekenhuizen en artsen hebben moeite om nog aan desinfectiemiddelen en beschermingsmateriaal te komen omdat dat massaal wordt opgekocht. Ook zijn veel Duitsers aan het hamsteren, waardoor in veel winkels hele schappen leeg zijn.

Grote evenementen

Grote evenementen in Duitsland zoals de Leipziger Buchmesse, toerismebeurs ITB in Berlijn, de Internationale Handwerksmesse in München (IHM) en de industriebeurs Hannover Messe zijn vanwege het virus al eerder afgeblazen of verplaatst. Spahn adviseert alle evenementen met meer dan 1000 bezoekers af te gelasten. Dat gebeurt nog te weinig, zei hij afgelopen weekeinde. De Duitse voetbalbond houdt er rekening mee dat de wedstrijden aankomend weekeinde zonder publiek moeten worden gespeeld. Op 25 april staat ook het CDU-partijcongres op de agenda, waar een nieuwe partijvoorzitter wordt gekozen. Spahn benadrukte maandag dat bevoegde gezondheidsautoriteiten goed moeten beoordelen of dat door kan gaan.  

Het RKI maakte vorige week overigens ook de 'gewone' griepcijfers in Duitsland bekend: sinds oktober 2019 zijn 120.000 griepgevallen bevestigd, 200 mensen zijn daaraan overleden.

Reacties

Henk - 25 maart 2020 10:17

Het is dan wel erg maar goed voor de files en milieu nu kun je zien waar het CO2 probleem weg komt industrie en vliegtuigen zijn de vervuilers.
Corona als je daar last van hebt is heel erg maar laat je vooral niet bang maken,bang is ook heel erg als je daar na gaat leven.
Nog iets,laat je de vrijheid niet afnemen er zijn zoveel meer ziektes waar meer mensen aan overlijden ook dat is heel erg laten we die niet vergeten.

Reageer
Hank Henk - 9 april 2020 14:45

Ja, er zijn meer ernstige ziekten. Maar 'laat je de vrijheid niet afnemen' staat in dit geval gelijk aan het moedwillig verder verspreiden van een virus dat voor veel mensen dodelijk is. Gebruik je verstand en luister niet naar gekke Henkie.

Martin Henk - 31 maart 2020 21:49

De corana poort zou gesloten moeten worden. Sluit alle vliegvelden en kondig een vliegverbod af!

J .Dassen - 24 maart 2020 19:17

Beste allemaal,

Mijn vader komt donderdag 26 maart terug uit Gran canaria en reist dan vanaf Dusseldorf met de trein naar Aachen. Mijn vraag is mag ik hem vanuit Nederland (wij wonen in het zuiden) met de auto bij het station in Aachen op halen.

Reageer
Marja Verburg J .Dassen - 25 maart 2020 10:22

Vooralsnog is de grens tussen Nederland en Duitsland open. Zo lang dat zo blijft, kunt u uw vader met de auto ophalen.
Mvg, de redactie

F Mans - 24 maart 2020 13:44

Hoi, mijn partner kan/Moet voor werk naar München. Hoe is het daar qua besmettingen? Kan hij in het weekend heen en weer vliegen?
Is het überhaupt wel verstandig? Ik hoor graag hoe het daar is. Met vriendelijke groetjes F Mans

Reageer
Marja Verburg F Mans - 25 maart 2020 10:21

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open. Maar Nederland en Duitsland raden dringend af naar Duitsland te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. Houdt u er ook rekening mee dat het vliegverkeer zeer beperkt is. Neemt u bij twijfel contact op met degene voor wie/waar uw partner in München werkt. Zie ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

PATRICK ROERINK - 23 maart 2020 17:41

Hallo, wij hebben een reis geboekt, om op 30 April een paar dagen naar Berlijn te gaan. Wij zouden met de auto gaan en hebben gewoon los een hotel geboekt. Heeft iemand een idee of dat nog kan doorgaan. bvd voor u reactie

Reageer
Marja Verburg PATRICK ROERINK - 23 maart 2020 18:27

Op dit moment zijn alle toeristische overnachtingen in Duitsland verboden. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen Wanneer het weer mogelijk is op vakantie naar Duitsland te gaan, kunnen we als redactie nu niet overzien. Voor meer info over het evt annuleren van reizen, zie: https://www.consumentenbond.nl/reisverzekering/annulering-of-omboeken-reis-bij-onrust en https://www.tagesschau.de/inland/faq-reiserecht-corona-101.html
Mvg, de redactie

Robert - 21 maart 2020 00:19

Hoi,

Mijn vriendin komt vertrekt maandag met een vlucht van Parijs naar Düsseldorf. Wat ik me af vroeg is of ik haar gewoon kan ophalen op het vliegveld in Duitsland. Hoor graag even of iemand hier iets over weet

Reageer
Marja Verburg Robert - 21 maart 2020 10:25

Zolang de grenzen tussen Nl en Du openblijven, kunt u haar o.i. ophalen. Of dat zo blijft, of wat de regels zijn als de Nls-Duitse grens zou worden gesloten, kunnen wij als redactie niet overzien.
Mvg, de redactie

Juliette - 18 maart 2020 22:56

Hi, is er al iets bekend over vluchten? Ik vlieg naar Berlijn (als Nederlander) omdat directe vluchten naar Amsterdam vanaf Zuid Amerika nu onbetaalbaar zijn. Is dat wel nog mogelijk? Ik kan er namelijk echt niets over vinden. Dank alvast redactie :)

Reageer
Marja Verburg Juliette - 19 maart 2020 10:14

Dag, op het vliegverkeer hebben we als redactie geen zicht. Wel zien we dat steeds meer vluchten worden gecanceld. U kunt info van de Nlse overheid over reizen nagaan op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen Daar staan ook een tel.nrs. Info over reizen naar Duitsland vindt u op: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/covid-19/2296762
Mvg, de redactie

Fam van tilburg - 18 maart 2020 19:27

Gaat het concert van Santiago in oberhause door in de arena

Reageer
Marja Verburg Fam van tilburg - 19 maart 2020 10:26

Het concert van Santiano in Oberhausen is verplaatst naar 11 oktober. De kaartjes blijven geldig. Zie: https://www.koenig-pilsener-arena.de/santiano-verlegt/
Mvg, de redactie

Fam van tilburg Fam van tilburg - 18 maart 2020 19:44

Sorry maar bedoelde Santiago

Aartien van der Gun - 17 maart 2020 06:27

Goedemorgen. Ik woon in Duitsland. Ben op t moment i Nederland om voor mijn oude vader te zorgen. Ik wil vrindag terug reizen naar de Duitse Eifel waar ik woon. Zou dat nog kunnen

Reageer
Marja Verburg Aartien van der Gun - 17 maart 2020 12:40

De grenzen tussen NL en Dld zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 12.30u). U kunt dus zoals het er nu naar uitziet naar huis reizen. Ook als de grens zou worden gesloten, mogen EU-burgers volgens de huidige regelingen terug naar hun land van herkomst. Zie: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html;jsessionid=69F6A7069E15AB8A7FA75656175FC180.1_cid295
Mvg, de redactie

Roos - 16 maart 2020 19:47

Ik hoor niets over vliegveld Düsseldorf. Hebben zij nog wat gedaan ivm corona virus

Reageer
Marja Verburg Roos - 17 maart 2020 12:36

Het aantal vluchten wordt drastisch ingeperkt. U kunt het best contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie over welke vluchten nog mogelijk zijn. Meer info ook op de website van vliegveld Düsseldorf: https://www.dus.com/de-de/services/coronavirus
Mvg, de redactie

Jessica van der Mast - 16 maart 2020 13:51

Mijn schoonzus en zwager zijn momenteel in Zweden. Vrijdagmiddag willen zij per boot van Malmo naar Travemunde reizen om daarna hun reis terug naar huis te vervolgen.
Kunnen zij nog door Duitsland reizen nu het land "op slot" gaat?

Reageer
Marja Verburg Jessica van der Mast - 17 maart 2020 12:33

Update 17-3, 12.30 uur: op de site van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken staat nu dat Nederlanders die via Duitsland naar huis willen reizen, worden doorgelaten. Mensen met ziekteverschijnselen die op corona wijzen, kunnen worden tegengehouden. Zie: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html;jsessionid=69F6A7069E15AB8A7FA75656175FC180.1_cid29
Mvg, de redactie

Marja Verburg Jessica van der Mast - 16 maart 2020 15:07

Duitsland laat aan de grenzen met een aantal buurlanden alleen nog goederen- en woon-werkverkeer door. Van alle andere reizigers geldt dat ze een zwaarwegende reden moeten hebben om Duitsland binnen te komen. Dat geldt ook voor Nederlanders op doorreis. De politie aan de grens bepaalt wie er door kan reizen. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Conny Roelens - 15 maart 2020 10:45

Goede dag, wij zouden van 4 april tot 8 apruil naar Weimar gaan. Wij hebben een appartement geboekt. Mijn vraag is als de musea open zijn die periode of is alles gesloten>.
Dank u voor uw antwoord

Reageer
Marja Verburg Conny Roelens - 16 maart 2020 10:12

Stand van zaken maandag 16 maart: steeds meer Duitse deelstaten sluiten naast scholen ook theaters, musea, clubs en bars. In Thüringen zijn alle scholen vanaf deze week tot en met 19 april gesloten. Voor musea lijkt dat nog niet te gelden, maar houdt u de websites van Thüringen (https://thueringen.de) en Weimar (https://stadt.weimar.de/aktuell/coronavirus/) in de gaten. Overigens raden zowel Nederland als Duitsland reizen die niet strikt noodzakelijk nu zijn af.
Mvg, de redactie

Wiilie adams - 14 maart 2020 23:08

Naar de camping gaan aan de moesel punderich is dat nog veilig
Wij zouden 3 april gaan want dan gaat de camping open

Reageer
Marja Verburg Wiilie adams - 16 maart 2020 10:17

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Voor specifieke info over de regio waar u heen wilt, kunt u de corona-updates op website van de betreffende deelstaat, gemeente of camping checken.
Mvg, de redactie

Sophia - 13 maart 2020 12:16

Wij hebben voor eind maart een weekje Landal geboekt in de buurt van Cloppenburg. Gaan of niet gaan? We hebben sowieso besloten daar niet uit eten te gaan

Reageer
Marja Verburg Sophia - 13 maart 2020 17:59

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Voor specifieke info over de regio waar u heen gaat kunt u bv de corona-updates op website van de betreffende deelstaat of gemeente checken.
Mvg, de redactie

GIJS VAN RIJSEWIJK Sophia - 13 maart 2020 14:07

Wij hebben een reisje geboekt naar Thüringen van 15 tot 18 maart, is het verantwoord dat ik daar heen ga?

Peter - 12 maart 2020 22:19

We willen m morgen 1 dag naar Essen. Kunnen we er wel gewoon heen?

Reageer
Wiebke Pittlik Peter - 12 maart 2020 23:31

Lees vooral de adviezen van het RIVM. De stad Essen heeft alle bijeenkomsten met meer dan 1000 bezoekers verboden. Bijeenkomsten vanaf 500 mensen moeten toestemming vragen bij de stad. Donderdag waren in Essen elf mensen besmet met corona. https://www.essen.de/gesundheit/coronavirus_aktuell.de.html
Mvg de redactie

Aangepast op 2020-03-12 23:32:13

J Peter - 12 maart 2020 23:05

Wij willen morgen boodschappen doen in Elten , ligt er nog wat in de winkel

Henk Vogelzang - 12 maart 2020 17:42

Concert Dimash in Hamburg
In Barclay theater gaat deze nog door?

Reageer
Wiebke Pittlik Henk Vogelzang - 12 maart 2020 23:35

Als dit gaat om de Barclaycard Arena: Nee, die zaal heeft tot 31 april alles afgeblazen. mvg de redactie

Aangepast op 2020-03-12 23:36:03

E Trouw - 12 maart 2020 14:23

Wij gaan 31 maart voor 10 dagen naar Kirchheim in een huisje op een park. Mijn ouders zijn 85 maar wel gezond. Raad u aan om wel of niet te gaan? Vriendelijke groet Ellen

Reageer
Marja Verburg E Trouw - 16 maart 2020 14:52

Overigens heeft de redactie van Duitslandweb liever een vraag extra dan een te weinig. Bovendien is een deel van de vragen hier nog van voor de striktere Duitse reisadviezen die op 16 maart zijn afgekondigd.
Mvg, de redactie

Marja Verburg E Trouw - 16 maart 2020 14:51

Voor de meest recente reisadviezen mbt Duitsland zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Duitsland raadt alle niet strikt noodzakelijke reizen af. Alle maatregelen - ook in NL - zijn erop gericht de verspreiding van het virus in te dammen en daarom zoveel mogelijk reizen en sociale contacten in te perken
Mvg, de redactie

W.Vlasblom E Trouw - 16 maart 2020 13:29

Als er wordt aangegeven dat je beter niét kan gaan waarom dan deze vraag?
Niet gaan dan!!

Lynn Stroo E Trouw - 12 maart 2020 15:12

Beste Ellen, dat kunnen wij helaas niet beoordelen. Voor reisadviezen over Duitsland verwijzen we u graag naar: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

En voor updates over het coronavirus in Duitsland naar: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikobewertung.html

Evelien - 12 maart 2020 08:50

Volgende week paar dagen Essen is dit verstandig om naar dit gebied te gaan?

M.v.g.

Reageer
Snel - 11 maart 2020 18:38

Duurt nog even maar eins april week van 27 april zouden we dus een week rust europapark doen. Appartement geboekt in december toen nog niets aan de hand. Wie beslist of europapark open blijft? Het park zelf of de overheid?

Reageer
Wiebke Pittlik Snel - 11 maart 2020 23:14

Voor zover ik kan overzien, kan de lokale overheid opdragen dat een park moet worden gesloten. Het park kan dat natuurlijk ook zelf beslissen, omdat er bijvoorbeeld te weinig bezoekers komen.

Sem - 11 maart 2020 12:00

Vakantie duitsland geannuleerd, geboekt voor 4 juli. Nu is een kleine aanbetaling verloren 124,-. Er is nu simpel weg een epidemie in Europa gaande. Wij wachten met boeken als alles weer een beetje of ingebakerd is.
China is al vanaf januari bezig om het te remmen met uitbreiding. Nu pas minder besmettingen. Dus hier gaan we zeker nog 3 a 4 maanden last van houden.
Je gaat uit van het ergste en hoopt het beste..

Reageer
Sabine Bogaert - 11 maart 2020 10:26

Mijn zoon zou maandag naar Berlijn gaan tot vrijdag met school, maar we maken ons veel zorgen omdat ik risico patient ben

Reageer
L.Hameleers - 11 maart 2020 09:39

Hallo
We gaan 21 maart een concert in iss Dome Dusseldorf.
We hebben nog niets vernomen of dit door gaat en of het wel verstandig is er naar toe te gaan. We komen zelf uit Maastricht.
Vriendelijke groeten Lucie

Reageer
Wiebke Pittlik L.Hameleers - 11 maart 2020 09:46

Ook Noordrijn-Westfalen heeft aangekondigd alle grote evenementen af te gelasten. De kans is dus groot dat het concert niet doorgaat. Meer info over de maatregelen per deelstaat vindt u bij Tagesschau: https://www.tagesschau.de/inland/corona-absagen-bundeslaender-101.html

Rita - 10 maart 2020 17:19

Wij zijn met hetzelfde bezig.. ik begin erg te twijfelen. Ga dit volgen om te zien wat de andere reacties zijn..

Reageer
Bieke Voets - 10 maart 2020 16:32

Geachte,

Als alternatief voor een afgelaste schoolreis naar Italië, wilde ik naar Berlijn, Leipzig en Kassel. Is dit in de huidige omstandigheden wel een haalbaar alternatief en waar kan ik hierover meer informatie inwinnen?

Reageer
Marja Verburg Bieke Voets - 10 maart 2020 17:34

Voor reisadviezen over Duitsland verwijzen we u graag naar: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen en voor updates over het coronavirus naar: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikobewertung.html

Tips voor excursies of schoolreizen naar Duitsland vindt u op: https://duitslandinstituut.nl/excursies-naar-duitsland en: https://duitslandinstituut.nl/duitse-steden

Met vriendelijke groet, de redactie

Aangepast door een administrator op 2020-03-10 18:10:15

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste reis- en andere coronamaatregelen in Duitsland

Lees meer

De corona-rebel

De corona-rebel

Wie loopt er mee bij de coronaprotesten in Berlijn? Columnist Merlijn Schoonenboom aanschouwt het en moet onwillekeurig aan zijn tandarts denken.

Lees meer

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak

Tussen het Duitse en het Nederlandse corona-beleid zijn een aantal opvallende verschillen.

Lees meer

Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht

Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht

Wat begon met een corona-besmetting in Beieren, groeide uit tot een epidemie die zich over heel Duitsland verspreidde.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger