Duitsland bestrijdt bacterie met man en macht
Onderzoek wijst naar Spanje als besmettingshaard EHEC-bacterie

Achtergrond - 26 mei 2011

Duitse wetenschappers draaien overuren om de uitbraak van de dodelijke EHEC-bacterie te bestrijden. Het type bacterie is al geïdentificeerd en ook de oorsprong is mogelijk achterhaald. Niet Noord-Duitse, maar Spaanse groenten blijken de bron van besmetting.

Duitsland bestrijdt bacterie met man en macht
© Flickr.com / megapixel13
EHEC-besmetting vindt onder andere plaats via sla

Wetenschappers in Hamburg hebben de dodelijke variant van de EHEC-bacterie gevonden op vier komkommers, waarvan drie afkomstig uit Spanje. Het Robert Koch Institut voor volksgezondheid heeft zijn waarschuwing Noord-Duitse groenten te mijden afgezwakt, zeker nu mensen in vijftien van de zestien Duitse deelstaten met de bacterie besmet blijken.

Boeren in Noord-Duitsland wezen al eerder de beschuldiging van de hand dat zij verantwoordelijk zijn voor de besmette groente. De tegen diverse antibiotica resistente EHEC-bacterie is via bemesting op de groente gekomen. Maar Duitse boeren zeggen hun groente niet te bemesten. “Daar leiden smaak en kwaliteit onder,” aldus een woordvoerder van de Duitse landbouworganisatie. Bovendien zijn Duitse tomaten, augurken en sla nog niet rijp “en in de kas kun je sowieso niet bemesten”.

Virulent

Een wetenschapsgroep uit Münster had eerder al de variant van de bacterie geïdentificeerd die voor de besmetting verantwoordelijk is. “We moeten nu onderzoeken of deze veranderd is waardoor hij zo gevaarlijk is en hij zo virulent is geworden,” aldus de onderzoeksleider. Het Europese Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding ECDC wil volgens Duitse media op korte termijn in heel Europa alarmfase 1 uitroepen. Daarbij worden de Europese lidstaten gevraagd maatregelen door te voeren ter bescherming van de bevolking.

In Duitsland zijn sinds half mei 214 patiënten ziek geworden na besmetting met de bacterie. Het aantal geregistreerde besmettingsgevallen ligt op zeshonderd, maar die zijn nog niet allemaal bevestigd. Nog niet eerder ging een EHEC-besmetting in Duitsland zo snel. Het aantal nieuwe besmettingen per week is zoveel als normaal in een jaar.

Vaker vrouw

Tweederde van de getroffenen is vrouw. Als reden daarvoor wordt genoemd dat vrouwen vaker groente schoonmaken en meer rauwkost eten dan mannen. Uit Groot-Brittannië, Zweden en Nederland zijn ook meldingen binnengekomen van besmettingen – alle van mensen die tevoren in Duitsland verbleven.

De Duitse groentetelers vrezen “catastrofale” gevolgen van de uitbraak, zoals de voorzitter van ondernemersorganisatie DFHV meedeelde. Nu al zouden retailers en restaurants sla, komkommers en tomaten ongezien weer terugsturen. “Voor onze ondernemers is het een ramp.” Voor Duitsland is het een nieuw voedingsschandaal, na recente ophef rond dioxineeieren en bedorven vlees.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger