Duitse consumenten vrezen dioxine-eieren
Publiek debat over strengere wetgeving

Achtergrond - 4 januari 2011

Duitsland is maandag opgeschrikt door de vondst van dioxine in eieren en vlees. Een Noord-Duits bedrijf blijkt vetzuren die niet geschikt zijn voor consumptie door veevoer te hebben gemengd. Gevolg: Ruim duizend boerderijen zijn tijdelijk gesloten en niemand weet nog of hij zijn eieren wel op kan eten.

Duitse consumenten vrezen dioxine-eieren
© SiepmannH/Pixelio.de
Een onbekende hoeveelheid eieren is mogelijk besmet met dioxine in Duitsland.

Ook kip, kalkoen en varkensvlees kan besmet zijn. In Nedersaksen zijn meer dan duizend pluimvee- en varkenshouderijen gesloten. In Noordrijn-Westfalen werden 8000 legkippen geruimd.

Dinsdagnamiddag werden de eerste testresultaten bekend en die vielen mee. Slechts enkele eieren hadden een verhoogd dioxinegehalte en de concentraties zijn totnogtoe niet alarmerend. De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft op internet een lijst met eiernummers die mogelijk besmet zijn gepubliceerd.

 Maar toch: 'Dioxin bremst Appetit' (Dioxine remt de eetlust) kopt nieuwssite Welt Online. Consumenten zijn gealarmeerd, boeren vrezen grote verliezen en de minister van Landbouw gaat kijken of de regelgeving kan worden verscherpt. Het voer werd naar meerdere deelstaten geleverd, de eieren en het vlees vervolgens ook, dus consumenten in heel Duitsland moeten zich zorgen maken.

Biodiesel

Het besmette voer komt van vetveredelingsbedrijf Harles & Jentzsch in Sleeswijk-Holstein.Volgens de producent zat de kankerverwekkende stof in het vetzuur, één van de ingrediënten van veevoer. Het vetzuur werd geleverd door een Nederlandse tussenhandelaar, Olivet. Die heeft volgens de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit gemeld dat het ging om 'technische grondstoffen', niet bestemd voor voer, maar bijvoorbeeld voor de productie van zeep.

Harles & Jentzsch verwerkt naar eigen zeggen al jaren bijproducten van de vervaardiging van biodiesel in veevoer. De bedrijfsleider verklaarde maandagavond in het Westfalen-Blatt dat het bedrijf te lichtzinnig omging met de verwerking van dit restproduct: “Wij waren in de onjuiste veronderstelling dat het vetzuur dat bij de productie van biodiesel ontstaat, geschikt is voor het vervaardigen van veevoer”.

Controle

Door het schandaal wordt de roep bij politici en belangenorganisaties om strengere controles in de intensieve veehouderij luider. Johannes Remmel, de deelstaatminister van Consumentenbelangen in NRW wil verbieden dat een bedrijf dat ingrediënten voor voeding levert, tegelijkertijd handelt in industriële producten. Ook eist hij stevige consequenties voor de verantwoordelijken voor de dioxinevergiftiging, schrijft de Berliner Zeitung.

Ook de Duitse milieubescherming is kritisch over de huidige wetgeving. Een woordvoerster legt vandaag in een uitzending van de ARD uit dat doordat één bedrijf aan zeven deelstaten veevoer levert, het risico van de verspreiding van giftige stoffen in voer enorm vergroot wordt. De milieubeweging pleit daarom voor het gebruik van lokaal vervaardigd veevoer. Volgens de woordvoerster gaat het al de goede kant op: sinds 2006 mag een veehouder in Duitsland alleen een stal bouwen, als hij de helft van zijn veevoer op eigen land kan verbouwen.

Schadevergoeding

De Duitse landbouworganisatie Deutsche Bauernverband, vreest door het sluiten van meer dan duizend boerderijen een miljoenenschade. “Het gaat om een sluiting van mischien een week. Dat doet pijn. Dat betekent al snel 10.000 of 20.000 euro minder omzet in een landbouwbedrijf”, aldus secretaris Helmut Born in Die Zeit.

Het is niet de eerste keer dat in Duitsland te hoge dioxinegehalten in eieren en vlees worden aangetroffen. In mei 2010 moesten duizend biologische pluimveehouderijen in NRW de deuren sluiten vanwege het gebruik van besmet maïs uit Oekraïne. Ook in 2006, 2004 en 2003 zorgden dioxine-ontdekkingen voor ophef in Duitsland.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger