Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe CSU-voorzitter Söder kondigt koerswijziging aan

Kort nieuws - 21 januari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Markus Söder, minister-president van Beieren, is zaterdag gekozen tot nieuwe voorzitter van de CSU. Hij volgt Horst Seehofer op. Söder wil de Beierse christendemocraten inhoudelijk en organisatorisch hervormen, zei hij op het CSU-congres.

Söder kreeg 87,4 procent van de stemmen. Hij wil dat de CSU opinieleider wordt bij debatten in Duitsland, bijvoorbeeld als het gaat om milieu. Dat thema heeft de partij te veel verwaarloosd, aldus de nieuwe voorzitter. Ook pleit hij voor een liberaler gezinsbeleid, wil hij zijn partij moderner maken en aantrekkelijker voor vrouwen en jongeren. De verhouding met zusterpartij CDU wil Söder verbeteren. De nieuwe CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer was op het CSU-partijcongres aanwezig en benadrukte eveneens het belang van goede samenwerking.

Söders verzoenende toon is opvallend, omdat hij vorig jaar in de aanloop naar de deelstaatverkiezingen in Beieren juist een scherp, conservatief geluid liet horen, vooral bij het asielbeleid. De verontwaardiging was groot toen hij de toestroom van vluchtelingen 'asieltoerisme' noemde. Hij reageerde daarmee op het succes van de rechts-populistische AfD, die het goed deed in de peilingen. Het leidde echter niet tot het gewenste resultaat: de CSU werd wel de grootste, maar verloor haar absolute meerderheid bij de Beierse verkiezingen in oktober. Sindsdien laat Söder zich van een mildere kant zien. 

Söder volgt als voorzitter Seehofer op, die het partijvoorzitterschap na 10 jaar heeft neergelegd. Seehofer blijft wel minister van Binnenlandse Zaken in de bondsregering. Op voordracht van Söder is hij benoemd tot erevoorzitter van de partij. Lees meer bij Süddeutsche.de en de Bayerische Rundfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger