Duitslandweb logo Duitslandweb

Oppositiepartijen willen klacht indienen tegen abortuswet

Kort nieuws - 1 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag stemde vorige week in met een verruiming van de abortuswet. Dat gaat oppositiepartijen FDP, Bündnis 90/Die Grünen en Die Linke niet ver genoeg. Zij overwegen naar het Constitutioneel Hof te stappen.

Strijdpunt is paragraaf 219a uit de abortuswet. Die verbood artsen informatie te geven over abortus bijvoorbeeld op hun website. Het idee achter dit 'promotieverbod' is dat het normalisering en commercialisering van abortus voorkomt. Na protest van artsen en een lange politieke strijd tussen regeringspartijen CDU/CSU en SPD stemde de Bondsdag vorige week in met een aanpassing van paragraaf 219a. Artsen mogen nu toch op hun website vermelden dat ze abortussen uitvoeren. Voor meer informatie moeten ze linken naar websites van neutrale organisaties. 

Oppositiepartijen FDP, Bündnis 90/Die Grünen en Die Linke gaat dat niet ver genoeg. Zij willen dat paragraaf 219a helemaal wordt geschrapt. Ze hebben samen de benodigde 25 procent in de Bondsdag om een klacht in te kunnen dienen bij het Constitutioneel Hof en onderzoeken nu met juristen hoe ze dat het beste kunnen doen. Ze hopen nog deze maand naar het Hof te kunnen stappen. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger