Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse ministers zijn het eens over intrekken paspoort IS-strijders'

Kort nieuws - 4 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft volgens Duitse media overeenstemming bereikt over een wetswijziging die het mogelijk maakt om Duitsers die met een buitenlandse terreurgroep hebben meegevochten, het Duitse paspoort af te pakken.

Dat Duitsers met een dubbel paspoort hun Duitse nationaliteit kunnen verliezen als ze betrokken zijn geweest bij gevechtshandelingen van buitenlandse milities, hebben regeringspartijen SPD en CDU/CSU al in het regeerakkoord afgesproken.

Toch is de wet nog niet aangepast, volgens CDU/CSU omdat SPD-minister van Justitie Barley de invoering traineert. Volgens het onderzoeksteam van Süddeutsche Zeitung, WDR en NDR bevat het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) echter allerlei aanvullende verscherpingen, waardoor justitie niet met het voorstel akkoord kan gaan. Zo zouden bijvoorbeeld kinderen onder vijf jaar hun Duitse nationaliteit kunnen verliezen als hun ouders die onrechtmatig hebben gekregen.

Volgens Tagesschau hebben de beide ministeries nu een compromis gevonden voor de wetswijziging. Juristen wijzen er volgens Tagesschau op dat de wetswijziging niet kan gelden voor de Duitse IS-strijders die zich op dit moment in Syrië of Irak bevinden. De wet kan niet met terugwerkende kracht ingaan, aldus de juristen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.

Lees meer

De Verlosser van de pandemie?

De Verlosser van de pandemie?

Karl Lauterbach is de nieuwe minister van Gezondheid. Een portret van de 'opperwaarschuwer' in de coronacrisis.

Lees meer

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.

Lees meer

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger