Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitsland bereidt berechting IS-strijders voor'

Kort nieuws - 19 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft terughoudend gereageerd op de eis van de Amerikaanse president Trump om Duitse IS-gevangenen naar Duitsland te laten terugkeren. Maar de Duitse buitenlandse inlichtingendienst BND heeft ondertussen al 18 arrestatiebevelen voorbereid, melden Süddeutsche Zeitung, NDR en WDR, die samen een onderzoeksredactie hebben.

Onder de gevangengenomen IS-aanhangers die vastzitten in Syrië, Irak, Turkije of Griekenland zijn volgens de diensten 42 meerderjarige Duitsers. Bij hen hoort een onbekend aantal kinderen.

In reactie op de eis van Trump liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas weten dat het praktisch onmogelijk is de Duitsers terug te halen naar Duitsland, omdat er in het oorlogsgebied geen consulaire ondersteuning is. Wel is Duitsland in gesprek met de VS en met 'zijn Europese partners'. De journalisten van SZ, NDR en WDR ontdekten dat de BND verschillende gevangenen al meerdere malen heeft verhoord, om een eventuele berechting in Duitsland voor te bereiden.

De strijders kunnen worden vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie. Ook wordt al nagedacht over hoe deze IS-aanhangers kunnen worden gederadicaliseerd, hoe de kinderen psychisch moeten worden begeleid en hoe kan worden voorkomen dat de terugkeerders in Europa aanslagen plegen. Lees meer bij  Tagesspiegel en bij Zeit Online en bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger