Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt AfD-kandidaat voor vice-voorzitterschap opnieuw weg

Kort nieuws - 4 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Mariana Harder-Kühnel, de AfD-kandidaat voor het vice-voorzitterschap van de Bondsdag, is donderdag voor de derde keer weggestemd.

Harder-Kühnel kreeg 199 van de 665 afgegeven stemmen. Volgens de regels van de Bondsdag levert elke fractie tenminste één vice-voorzitter, dus de AfD heeft in principe recht op de post. Maar de Bondsdag moet wel met de kandidaat instemmen. In november en december haalde Harder-Kühnel de benodigde tweederde meerderheid niet. Vandaag zou een gewone meerderheid voldoende zijn geweest.

Eerder stemde de Bondsdag een andere AfD-kandidaat voor het vice-voorzitterschap, Alfred Glaser, al weg. Veel Bondsdagleden hadden bezwaar tegen diens anti-islamuitspraken. Harder-Kühnler heeft zich bij bijna alle fracties voorgesteld, waarna de fractievoorzitters van de CDU en de FDP aankondigden voor haar te stemmen. Zelf zegt ze dat er geen bezwaren waren tegen haar als persoon, maar wel tegen de partij die ze vertegenwoordigt. Spiegel Online meldde voor de stemming dat er binnen de AfD ineens kritiek op haar was omdat nauwe banden met de Flügel, de omstreden rechtervleugel van de AfD, zou hebben.

De rechts-nationalistische AfD werd in 2017 voor het eerst in de Bondsdag gekozen en is de grootste oppositiepartij. Lees meer bij Spiegel Online

Tags: Bondsdag, AfD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger