Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt AfD-kandidaat voor vice-voorzitterschap opnieuw weg

Kort nieuws - 4 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Mariana Harder-Kühnel, de AfD-kandidaat voor het vice-voorzitterschap van de Bondsdag, is donderdag voor de derde keer weggestemd.

Harder-Kühnel kreeg 199 van de 665 afgegeven stemmen. Volgens de regels van de Bondsdag levert elke fractie tenminste één vice-voorzitter, dus de AfD heeft in principe recht op de post. Maar de Bondsdag moet wel met de kandidaat instemmen. In november en december haalde Harder-Kühnel de benodigde tweederde meerderheid niet. Vandaag zou een gewone meerderheid voldoende zijn geweest.

Eerder stemde de Bondsdag een andere AfD-kandidaat voor het vice-voorzitterschap, Alfred Glaser, al weg. Veel Bondsdagleden hadden bezwaar tegen diens anti-islamuitspraken. Harder-Kühnler heeft zich bij bijna alle fracties voorgesteld, waarna de fractievoorzitters van de CDU en de FDP aankondigden voor haar te stemmen. Zelf zegt ze dat er geen bezwaren waren tegen haar als persoon, maar wel tegen de partij die ze vertegenwoordigt. Spiegel Online meldde voor de stemming dat er binnen de AfD ineens kritiek op haar was omdat nauwe banden met de Flügel, de omstreden rechtervleugel van de AfD, zou hebben.

De rechts-nationalistische AfD werd in 2017 voor het eerst in de Bondsdag gekozen en is de grootste oppositiepartij. Lees meer bij Spiegel Online

Tags: Bondsdag, AfD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger