Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD'er Brandner weggestemd als voorzitter Bondsdagcommissie

Kort nieuws - 13 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD'er Stephan Brandner is geen voorzitter meer van de juridische commissie van de Bondsdag. Parlementsleden van alle andere fracties in de Bondsdag - de CDU/CSU, SPD, FDP, Bündnis 90/Die Grünen en Die Linke - hebben hem woensdagochtend tijdens de commissievergadering weggestemd.

De 53-jarige Brandner was in opspraak geraakt door provocatieve tweets. Zijn reacties na de aanslag bij een synagoge in Halle veroorzaakten veel verontwaardiging. Zo retweette hij een bericht waarin stond dat politici rondhingen bij herdenkingsbijeenkomsten in moskeeën en synagogen terwijl de slachtoffers Duitsers waren. Ook uitte hij kritiek op de toekenning van het Bundesverdienstkreuz aan rockzanger Udo Lindenberg: die zou de orde volgens Brandner alleen maar zou hebben gekregen omdat hij kritisch is over de AfD. 

Ontslag van een commissievoorzitter is in de aflopen 70 jaar niet eerder voorgekomen. De leiding van de juridische commissie is in handen van de AfD, de grootste oppositiepartij in de Bondsdag. De AfD heeft besloten voorlopig geen nieuwe commissievoorzitter voor te stellen. Heribert Hirte (CDU) heeft het stokje tijdelijk van Brandner overgenomen. Lees meer bij Spiegel Online en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger