Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD'er Brandner weggestemd als voorzitter Bondsdagcommissie

Kort nieuws - 13 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD'er Stephan Brandner is geen voorzitter meer van de juridische commissie van de Bondsdag. Parlementsleden van alle andere fracties in de Bondsdag - de CDU/CSU, SPD, FDP, Bündnis 90/Die Grünen en Die Linke - hebben hem woensdagochtend tijdens de commissievergadering weggestemd.

De 53-jarige Brandner was in opspraak geraakt door provocatieve tweets. Zijn reacties na de aanslag bij een synagoge in Halle veroorzaakten veel verontwaardiging. Zo retweette hij een bericht waarin stond dat politici rondhingen bij herdenkingsbijeenkomsten in moskeeën en synagogen terwijl de slachtoffers Duitsers waren. Ook uitte hij kritiek op de toekenning van het Bundesverdienstkreuz aan rockzanger Udo Lindenberg: die zou de orde volgens Brandner alleen maar zou hebben gekregen omdat hij kritisch is over de AfD. 

Ontslag van een commissievoorzitter is in de aflopen 70 jaar niet eerder voorgekomen. De leiding van de juridische commissie is in handen van de AfD, de grootste oppositiepartij in de Bondsdag. De AfD heeft besloten voorlopig geen nieuwe commissievoorzitter voor te stellen. Heribert Hirte (CDU) heeft het stokje tijdelijk van Brandner overgenomen. Lees meer bij Spiegel Online en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger