Duitslandweb logo Duitslandweb

Hof: AfD heeft geen recht op leveren commissievoorzitters

Kort nieuws - 18 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD heeft er, ondanks haar zetelaantal in het parlement, niet automatisch recht op voorzitters van Bondsdagcommissies te leveren. Dat heeft het Constitutioneel Hof vanmorgen bepaald. De rechts-radicale partij was naar het Hof gestapt omdat ze vond dat ze werd benadeeld bij de keuze van de commissievoorzitters. 

De Duitse parlementariërs organiseren hun politieke werk in de verschillende Bondsdagcommissies, bijvoorbeeld voor defensie, recht, financiën of buitenlandse aangelegenheden. In principe mag de AfD op basis van haar zetelaantal voor drie van die commissie de voorzitter leveren, maar die voorzitterschappen hebben ze nu niet.

In 2019 werd AfD-politicus Stephan Brandner weggestemd als voorzitter van de rechtscommissie. Hij had na de aanslag op een synagoge in Halle een tweet geretweet waarin werd bekritiseerd dat Duitse politici 'rondhingen' bij herdenkingsbijeenkomsten in moskeeën en synagogen, terwijl de slachtoffers Duitsers waren. Brandner verontschuldigde zich, maar sindsdien zijn er geen AfD'ers meer tot commissievoorzitters gekozen.

Het Constitutioneel Hof heeft vandaag bepaald dat de AfD weliswaar recht heeft op gelijke behandeling, maar dat de comissieleden zelf mogen bepalen wie hun voorzitter wordt. Parlementariërs en fracties hebben daarbij geen "specifieke statusrechten". Ook het wegstemmen van Brandner was niet onrechtmatig, aldus het Hof. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger