Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland roept Iraanse ambassadeur op het matje

Kort nieuws - 21 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag de ambassadeur van Iran op het matje geroepen. Hij moet zich namens Iran verantwoorden voor een geplande aanslag op een synagoge in Bochum in 2022.

In Bochum werd in de avond van 17 november 2022 een molotovcocktail naar een school gegooid. Daarvoor werd in december een 36-jarige Iraanse Duitser veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar en 9 maanden. De rechtbank acht bewezen dat het explosief bedoeld was voor de naastgelegen synagoge. De man handelde in opdracht van iemand in Iran. Het initiatief kwam van het Iraanse regime, liet de rechtbank weten. Daarom werd in december al een diplomaat van de Iraanse ambassade naar het ministerie van Buitenlandse Zaken gesommeerd.  

Woensdag werd de onderbouwing van het vonnis gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de dader vanwege de beveiliging bij de synagoge bang was voor ontdekking en uitweek naar de school. Dezelfde avond werd geschoten op de Oude Synagoge in Essen. De rechtbank vermoedt een samenhang. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het vonnis - nu de onderbouwing er is - wordt gedeeld met Europese partners en dat de ambassadeur op het matje is geroepen. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger