Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderzoek naar kunstenaarscollectief gestopt

Kort nieuws - 9 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het strafrechtelijke onderzoek naar het kunstenaarscollectief Zentrum für Politische Schönheit (ZPS) is stopgezet. De officier van justitie die het onderzoek in 2017 opende, is overgeplaatst. 

Nadat vorige week aan het licht was gekomen dat justitie nog steeds een lopend onderzoek heeft naar het ZPS, verschenen in meerdere Duitse media verhalen over de officier van justitie die dit onderzoek leidt. Hij zou banden met de AfD hebben en die sympathieën zouden ook blijken uit de vervolgingsbeslissingen.

 

Het ZPS zette in 2017 een imitatie-holocaustmonument in de tuin van AfD-politicus Björn Höcke en liet weten hem te bespieden, omdat ze vinden dat de veiligheidsdienst niet actief genoeg is tegen extreem-rechts. Höcke zei dat de kunstenaars vervolgd zouden moeten worden als criminele organisatie. Meer over de actie

Maandag maakte het ministerie van justitie in Thüringen bekend dat het kunstenaarscollectief niet langer wordt verdacht van het vormen van een criminele organisatie. Het onderzoek op basis van paragraaf 129 gaf de opsporingsdiensten ruime bevoegdheden en wordt normaalgesproken gebruikt voor onderzoek naar zware criminele of terroristische organisaties. Ze mogen een verdachte bijvoorbeeld afluisteren en informanten inzetten. Dat dit onderzoek nog steeds liep is des te opmerkelijker omdat in verschillende rechterlijke uitspraken al was vastgesteld dat het om een kunstuiting ging. De vrijheid van kunsten wordt door de grondwet beschermd. Lees meer bij Zeit Online

Lees ook op Duitslandweb: Kunstenaarscollectief ZPS: 'stormtroep tegen rechts'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de derde extreemrechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger