Duitslandweb logo Duitslandweb

Activistencollectief ZPS verdacht van vorming criminele organisatie

Kort nieuws - 4 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in Gera (Thüringen) onderzoekt of het Duitse kunstenaarscollectief Zentrum für Politische Schönheit (ZPS) schuldig is aan 'vorming van een criminele organisatie'. Dat hebben Duitse media woensdag gemeld. Het collectief plaatste in 2017 voor het huis van AfD-politicus Björn Höcke een replica van het beroemde Berlijnse Holocaustmonument.

De actie van ZPS was een reactie op uitspraken van Höcke in januari 2017 waarin hij zich laatdunkend uitliet over de Duitse herinneringspolitiek en het Holocaustmonument in Berlijn. De activisten huurden naar eigen zeggen het huis naast Höcke in Thüringen. Daar zouden ze hem tien maanden hebben bespioneerd. In november 2017 plaatsten ze, pal naast zijn huis, grote blokken die doen denken aan het beroemde Holocaustmonument in Berlijn. Het collectief liet weten Höcke pas met rust te laten als de politicus een knieval bij het monument maakt, zoals kanselier Willy Brandt (SPD) dat in 1970 deed in het joodse getto in Warschau.

Het gezin van Höcke stapte destijds tevergeefs naar de rechter. Die besloot dat de omstreden actie kunst was. Nu blijkt dat er al sinds 2017 een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) tegen een lid van het ZPS loopt. Dat komt naar voren uit het antwoord van het Thüringse ministerie van Justitie op een vraag van Die Linke. Het OM onderzoekt of sprake is van vorming van of deelname aan een criminele organisatie, verboden volgens paragraaf 129 van het wetboek van strafrecht. 

Verschillende juristen en politici noemen het onderzoek problematisch. "De staat tegen de kunst - dat had je in Duitsland in deze vorm nog nooit", schrijft de Süddeutsche Zeitung. Spiegel Online laat een jurist aan het woord die uitlegt dat paragraaf 129 vaak wordt gebruikt omdat het de overheid uitgebreide opsporingsmogelijkheden geeft, zoals het aftappen van telefoons. Die Linke, die de informatie boven tafel haalde, vindt het "maatschappelijk een verwoestend teken" dat de staat nu tegen kunstenaars optreedt.

Het ZPS zegt niet van de beschuldiging en het onderzoek op de hoogte te zijn gesteld. Het OM in Gera wil niet op vragen van Duitse media ingaan. Lees meer bij Spiegel Online en Süddeutsche Zeitung

Lees meer over het Zentrum für Politische Schönheit en haar acties op Duitslandweb:
Kunstenaarscollectief ZPS: 'stormtroep tegen rechts'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

Economisch is veel bereikt, maar de Duitse regering is bezorgd over extreemrechts gedachtengoed in het Oosten.

Lees meer

De zwarte Duitser

De zwarte Duitser

Het koloniale verleden van Duitsland werkt in sommige levens vandaag nog door, wordt Merlijn Schoonenboom duidelijk in het dorpje Caputh.

Lees meer

Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep

Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep

Op straat protesteren Duitsers tegen racisme; politici en media debatteren over politiegeweld.

Lees meer

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Boeren en bosbouwers zien hun opbrengst verdampen in de zonnigste lente ooit.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger