Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD-minister Schulze gaat met klimaatwet in het offensief

Kort nieuws - 28 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een dag na de Europese verkiezingen heeft minister Svenja Schulze (SPD) haar klimaatwet ingediend, zonder die met Merkels kanselarij te hebben afgestemd.

"Als minister voor klimaatbescherming kan ik niet langer rekening houden met de gevoeligheden van de CDU/CSU", aldus Schulze. Ze zegt sinds februari op een reactie van Merkels kanselarij op haar wetsvoorstel te wachten. Die komt normaal gesproken pas als er in grote lijnen consensus over is. Hoewel die consensus nog ontbreekt, heeft Schulze het voorstel nu toch ter afstemming naar de andere ministeries gestuurd.

Op haar wetsvoorstel is veel kritiek van de CDU/CSU-ministers. Vooral de door haar voorgestelde CO2-belasting is omstreden. Ook wil ze de toegstane uitstoot voor het verkeer, de industrie en de landbouw wettelijk vastleggen, zodat Duitsland zijn klimaatdoelen voor 2030 kan halen. Die uitstoot-regels moeten de betreffende ministeries zelf bepalen, vindt ze. Ook daarop is veel kritiek van de CDU/CSU. 

Bij de Europese verkiezingen gaven kiezers aan klimaatbescherming een van de belangrijkste thema's te vinden. Milieu- en klimaatpartij Die Grünen boekte een grote winst. Zowel de CDU als de SPD hebben als reactie daarop gezegd dat ze meer aandacht aan klimaatbeleid willen besteden. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger