EU eist strengere regels voor nitraatreductie Duits grondwater
Kort nieuws - 29 augustus 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse regering moet meer doen om de concentratie nitraat in het grondwater te reduceren. Dat concludeert de Europese Commissie na een bezoek van de Duitse ministers Svenja Schulze (Milieu, SPD) en Julia Klöckner (Landbouw, CDU) woensdag aan Brussel.
Eurocommissaris Karmenu Vella van Milieu vindt de Duitse plannen voor nitraatreductie niet toereikend. Een van de voorstellen is dat boerderijen gemiddeld 20 procent minder mest op de velden uitrijden. "Nu moet het maatregelenpakket nog preciezer worden uitgewerkt", zei Schulze na afloop van het overleg. Duitsland heeft nog tot september om met een gedetailleerd plan te komen. Voldoet het land niet op tijd aan de EU-eisen, dreigt een hoge boete bij het Europese Hof van Justitie.
De Europese Unie kaart de hoge nitraatgehaltes in het Duitse grondwater al sinds 2013 aan. Het lukt al jaren niet om de waardes naar beneden te krijgen. De EU-norm voor nitraat is 50 milligram per liter. In Duitsland wordt deze waarde in bijna een derde van de totale oppervlakte overschreden. Dat komt voornamelijk door intensieve veehouderij en het gebruik van grote hoeveelheden mest. De bodem kan de stikstof uit de mest maar beperkt opnemen, de rest komt in het grondwater terecht. Dat kan gevaarlijk zijn voor de biodiversiteit en de volksgezondheid. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig