Duitslandweb logo Duitslandweb

Habeck: Coalitie met Groenen in Saksen 'geen automatisme'

Kort nieuws - 28 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Groenen doen het goed in de peilingen voor de deelstaatverkiezingen in Saksen en Brandenburg zondag. De partij wordt daarom waarschijnlijk een belangrijke gesprekspartner bij de coalitieonderhandelingen. Maar in Saksen moet de CDU er niet van uitgaan dat de Groenen automatisch mee willen regeren, laat partijvoorzitter Robert Habeck weten.

De verschillen tussen de CDU en de Groenen in Saksen zijn groot, bijvoorbeeld als het gaat om de bruinkoolindustrie, waar in Saksen nog steeds veel arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn. Deze tegenstellingen tussen de partijen zijn lang in stand gehouden, aldus Habeck op een bijeenkomst in Dresden, "en de inhoudelijke overeenkomsten zijn nul". Zijn partij is tot coalitiegesprekken bereid, maar de manier waarop CDU-politici in Saksen zich over de Groenen hebben uitgelaten laten "het ergste vrezen", aldus de voorzitter van Bündnis 90/Die Grünen.

In Saksen regeerde de CDU de afgelopen vijf jaar met de SPD. Die partijen hebben na de verkiezingen zondag waarschijnlijk geen meerderheid meer. Met de AfD, die in de peilingen op de tweede plaats staat, wil de CDU niet regeren. Getalsmatig is een zogenoemde Kenia-coalitie van CDU, SPD en Groenen (naar de kleuren van de Keniaanse vlag) mogelijk, maar ligt vanwege de inhoudelijke verschillen tussen CDU en Groenen niet voor de hand. Dat maakt coalitievorming in Saksen erg lastig.

De Groenen staan zowel in Saksen als in Brandenburg op flinke winst. In Saksen haalde ze bij de vorige verkiezingen 5,7 procent van de stemmen, in de peilingen staat ze nu op 11 procent. In Brandenburg kreeg ze vijf jaar geleden 6,2 prcoent en staat ze nu op rond de 14 procent. In deze laatste deelstaat is regeringsdeelname waarschijnlijker en zou een coalitie van SPD, Die Linke en die Grünen tot stand kunnen komen. Lees meer bij Die Welt en Süddeutsche.de

Zie ook op Duitslandweb:
Overzicht regeringen en partijen in de deelstaten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger