Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD in Brandenburg en Saksen tweede partij

Kort nieuws - 1 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD is bij de verkiezingen zondag in de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen de tweede partij geworden. In Saksen is de CDU de grootste gebleven, in Brandenburg de SPD. De opkomst in beide deelstaten was hoog. Al is de SPD in Brandenburg de grootste gebleven, toch is de partij veel van haar kiezers kwijtgeraakt. Dat zal de SPD ook in de bondsregering belasten.

Lange tijd zag het er naar uit dat de rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) in beide deelstaten de grootste partij zou worden. Maar de afgelopen week liepen de CDU en de SPD weer in. Nu blijkt in Saksen de CDU de grootste partij te zijn gebleven en in Brandenburg de SPD.

Voorlopige uitslag Saksen:        
CDU:              32,1 procent
AfD:               27,5 procent 
Die Linke:      10,4 procent 
Die Grünen:   8,6 procent 
SPD:                7,7 procent 
FDP:                4,5 procent (kiesdrempel niet gehaald)
Opkomst: 66,5 procent (2014: 49,1 procent)

Voorlopige uitslag Brandenburg:  
SPD:                 26,2 procent 
AfD:                 23,5 procent 
CDU:                15,6 procent 
Die Linke:        10,7 procent
Die Grünen:     10,8 procent 
BVB/FW:           5 procent 
FDP:                  4,1 procent (kiesdrempel niet gehaald)
Opkomst: 61,3 procent (2014: 47,9 procent)

Voor de SPD is de uitslag in Brandenburg een nederlaag, hoewel ze de grootste partij is gebleven. In Saksen is de klap nog harder: daar heeft ze het slechtste resultaat ooit in een deelstaat gehaald. Het zal de positie van de sociaaldemocraten in de bondsregering nog moeilijker maken. De druk op de SPD om voortijdig uit Merkel-IV te stappen kan hierdoor toenemen, al is het niet waarschijnlijk dat de partij dat voor de aangekondigde tussentijdse evaluatie doet. Die is voor dit najaar gepland. Ook de CDU heeft in beide deelstaten verloren.

Gewonnen hebben de AfD en de Groenen. In Saksen heeft de AfD - die 5 jaar geleden 9,7 procent van de stemmen haalde - haar resultaat bijna verdrievoudigd. De partij heeft daar vooral mensen die eerder niet stemden, weten te mobiliseren: meer dan 223.000, blijkt uit cijfers van de ARD. Ruim 84.000 stemmen kwamen van voormalige CDU-kiezers, 27.000 van oud-Linke-stemmers. 

De uitslag maakt coalitievorming vooral in Saksen moeilijk. Minister-president Kretschmer (CDU) regeert nu nog met de SPD, maar dat zal niet meer gaan. Een zogenoemde Kenia-coalitie van CDU, SPD en Groenen (naar de kleuren van de Keniaanse vlag) lijkt getalsmatig mogelijk, maar in Saksen liggen de CDU en de Groenen inhoudelijk ver uit elkaar. Samenwerken met de AfD is voor de CDU uit den boze en een minderheidsregering wil Kretschmer ook niet.

In Brandenburg regeert de SPD van minister-president Woidke met Die Linke. Die coalitie heeft nu geen meerderheid meer, maar daar ligt een regering van beide partijen met de Groenen voor de hand.

Kiezers hebben zich niet door een specifiek thema laten leiden bij deze deelstaatverkiezingen, blijkt uit peilingen van de ARD. Opvallend is dat in Brandenburg 85 procent en in Saksen 83 procent van de ondervraagden zei dat het hen persoonlijk economisch goed gaat. Tegelijkertijd zei ruim 60 procent dat ze zich tweederangs burgers voelen in het verenigde Duitsers. Vooral AfD-kiezers vinden dat: 78 procent. Bij Oost-Duitse Groenen-aanhangers speelt dat gevoel veel minder: 34 procent. Lees meer bij tagesschau.de over Saksen en over Brandenburg.

Lees ook op Duitslandweb: AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger