Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil meester-certificaat voor vaklieden herinvoeren

Kort nieuws - 11 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil het meester-certificaat weer verplichten voor bepaalde zelfstandige vaklieden als tegelzetters en orgelbouwers. 

De verplichte Meisterbrief, het vakmanschap-certificaat, moet de kwaliteit van het werk van een vaklieden, hun concurrentie- en hun innovatiekracht verbeteren. Ook moet het voor betere bescherming van consumenten zorgen, laten de vice-fractievoorzitters van regeringspartijen CDU en SPD weten. De bedoeling is dat de zogenoemde Meisterpflicht onder meer gaat gelden voor tegelzetters, parketvloerleggers, monteurs van zonnenschermen, stoffeerders en orgelbouwers.

Duitsland schafte de Meisterpflicht in 2004 voor meer dan 50 beroepen af, zodat eenvoudigere werkzaamheden door meer mensen konden worden uitgevoerd. Tot dan toe was de Meisterbrief verplicht voor vaklieden om zelfstandig hun beroep uit te oefenen. De branchevereniging Zentralverband des Handwerks dringt al langer aan op de herinvoering van de Meisterpflicht voor veel beroepen. Duitse media zijn in hun commentaren kritisch over de plannen, mede vanwege het grote tekort aan vaklieden. Lees meer bij Spiegel OnlineSüddeutsche.de en FAZ.net

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger