Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verruimt immigratieregels om tekort vaklieden tegen te gaan

Kort nieuws - 17 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heedt een tekort aan vakkrachten en wil meer werknemers van buiten de EU werven. De bondsregering en het bedrijfsleven hebben maandag een intentieverklaring getekend om dat sneller voor elkaar te krijgen.

De Duitse industrie en het bedrijfsleven zeggen opdrachten niet te kunnen aannemen en zorginstellingen dat ze patiënten moeten afwijzen vanwege het tekort aan gekwalificeerde vakkrachten. Alleen al in de ambachtelijke sector zijn 250.000 vacatures. Dat wordt de komende jaren alleen maar erger, voorspellen Duitse statistici: volgens hun schattingen krimpt de beroepsbevolking in Duitsland tot 2035 met 5 miljoen mensen. 

In de intentieverklaring die maandag is ondertekend belooft de bondsregering visa makkelijker te vergeven en diploma's van buitenlandse werknemers sneller te erkennen. Het bedrijfsleven gaat vaklieden van buiten de EU helpen bij het leren van de taal en het zoeken van een woning. Minister van Economische Zaken Altmaier kondigde aan dat er pilotprojecten zijn gepland met het werven van mensen uit Brazilië, India en Vietnam. 

Op 1 maart 2020 wordt het nieuwe Fachkräfteeinwanderungsgesetz van kracht, de immigratiewet die ervoor moet zorgen dat Duitsland aantrekkelijker wordt voor gekwalificeerde vakkrachten van buiten de EU. Minister Scholz van Financiën sprak maandag na de top met het bedrijfsleven van een "verstrekkende" stap in de Duitse geschiedenis: "We accepteren dat we een immigratieland zijn." Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net

Reacties

Gilio Gouws - 26 februari 2020 14:34

Good Day.
Thanks for the opportunity.
I am an artisan a Fitter and Turner in trade. I have 8 years off Experian’s in the industry. And 9 years
In the Mining industry us Coordinator Mechanical.
I started to work as an artisan in the privet industry. Then I went to the mining industry as Maintenance Fitter and claim the ranks to Mechanical Engineering Foremen. There I was involved in selected gear box drives; (Brevini /Bonfigioli / SEW / Hansen / Redicon / Power drives BMG / Fenner / Flender sha

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger