Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering besluit vrouwenquotum voor bestuursraden

Kort nieuws - 7 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft een vrouwenquotum voor bestuursraden besloten. Het aandeel vrouwen in deze raden blijft in Duitsland ver achter bij dat van andere landen. De Bondsdag moet er nog mee instemmen.

Bij raden van bestuur van bedrijven met meer dan drie leden moet voortaan een bestuurslid een vrouw zijn. Het gaat daarbij om beursgenoteerde bedrijven en ondernemingen waarin werknemers via de raad van toezicht medezeggenschap hebben. Voor firma's waarin de overheid een meerderheidsbelang heeft, gaan nog strengere regels gelden. Die moeten een vrouw in het bestuur hebben als dat uit meer dan twee leden bestaat. 

Bedrijven moeten het bovendien voortaan speciaal onderbouwen als ze in de bestuursraad en in de twee managementlagen daaronder geen vrouwen hebben. Het wetsontwerp, afkomstig van de SPD-ministers van Vrouwen- en Gezinszaken Franziska Giffey en Justitie Christine Lambrecht, moet nog door de Bondsdag worden goedgekeurd. 

Voor toezichtsraden van grote bedrijven geldt sinds 2016 een vrouwenquotum van 30 procent. Dat wordt inmiddels gehaald, meldt Tagesschau, terwijl het aandeel vrouwen in bestuursraden tussen de 10 en 13 procent ligt. In de VS is dat 28,6 procent, in het VK 24,5 en in Frankrijk 22,2. Bijna de helft van de beursgenoteerde bedrijven in Duitsland heeft geen vrouw in de bestuursraad. Lees meer bij tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger