Duitslandweb logo Duitslandweb

Verdachte moord Lübcke duikt op in zaak moordpoging asielzoeker

Kort nieuws - 19 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Stephan E., de verdachte van de moord op CDU-politicus Lübcke, wordt ook verdacht van poging tot moord op een Irakese asielzoeker in 2016. De Duitse procureur-generaal heeft deze zaak daarom nu overgenomen van het Openbaar Ministerie in Kassel.

Het gebeurt niet vaak dat de Generalbundesanwalt, de procureur-generaal bij het Bundesgerichtshof, een zaak naar zich toetrekt. Dat kan hij doen als de binnenlandse veiligheid in het geding is of bij andere bijzondere omstandigheden in een zware strafzaak. Nu Stephan E. als verdachte is opgedoken in een onderzoek naar een moordpoging op een Irakese asielzoeker in 2016, vindt de procureur-generaal het een zaak voor het Bundesgerichtshof.  

Stephan E. zit sinds juni vast voor de moord op CDU-politicus Walter Lübcke. Die werd op 2 juni in zijn tuin in Kassel van dichtbij door zijn hoofd geschoten. De moord veroorzaakte een grote schok in Duitsland. E. was jarenlang bekend bij de veiligheidsdiensten als gevaarlijke rechts-extremist en verschillende keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Na zijn arrestatie bekende hij dat de moord een reactie was op Lübckes uitspraken over de opvang van vluchtelingen, al trok hij die bekentenis later weer in.

De Irakese asielzoeker werd in 2016 in de regio Kassel met een mes aangevallen. Ook hier zou vreemdelingenhaat het motief zijn geweest. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger