Duitslandweb logo Duitslandweb

Monument voor slachtoffers van NSU vernield

Kort nieuws - 7 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Onbekenden hebben dit weekeinde twee keer een monument voor de slachtoffers van de neonazi-terreurgroep NSU in Zwickau vernield. 

Nadat vrijdag eerst een herdenkingsboom was afgezaagd, is zondagnacht ook een bankje met inscriptie vernield. Dat bankje was vrijdag geplaatst als tijdelijk monument, ter vervanging van de omgezaagde boom. Lokale en nationale politici hebben hun afkeuring uitgesproken over de vernieling.

De boom was voor de Turkse bloemist Enver Şimşek, de eerste van 10 mensen die zijn vermoord door NSU-leden Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, met hulp van Beate Zschäpe. Voor alle slachtoffers wordt in Zwickau een boom geplant. De afgezaagde boom stond er pas een maand. De drie neonazi's leefden jarenlang in het Saksische Zwickau. Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos pleegden zelfmoord toen ze na een roofoverval werden ontdekt. Beate Zschäpe is tot levenslang veroordeeld. Lees meer bij Zeit Online

Vorige week heeft een parlementaire commissie in Thüringen een rapport over de NSU-zaak gepresenteerd. Volgens dit rapport zijn in het onderzoek naar de moord op acht Turken, een Griek en een Duitse politievrouw door politie, justitie en veiligheidsdiensten veel fouten gemaakt. Lees ook op Duitslandweb: Commissie velt vernietigend oordeel over politie en justitie in NSU-zaak

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Met een lezing in Amsterdam wil de Duitse protestbeweging Nederlandse 'oma's' inspireren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger