Commissie velt vernietigend oordeel over politie en justitie in NSU-zaak
Kort nieuws - 30 september 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebEen parlementaire commissie in Thüringen heeft een vernietigend oordeel geveld over politie en justitie in de NSU-zaak. De NSU was een neonazi-terreurcel die tussen 2000 en 2007 tien moorden, een aantal bomaanslagen en 15 roofovervallen in Duitsland pleegde.
Politie, justitie en de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz hebben ernstig gefaald, concludeert de commissie in haar slotrapport. Dat wordt maandag gepresenteerd, persbureau dpa beschikte er zondag al over.
Justitie in Thüringen had te weinig idee van de overlap tussen extreem-rechts en de georganiseerde criminaliteit, concluderen de parlementariërs. De politie heeft niet alleen veel fouten gemaakt in de jaren dat de NSU actief was - zo werden de moorden lang als afrekeningen in het Turkse milieu gezien. Ook toen in 2011 bekend werd dat de NSU achter de moorden op acht Turken, een Griek en een politieagente zat, is er bij de politie veel misgegaan. De Verfassungsschutz in Thüringen heeft de structuur en de leden van de extreem-rechtse scene in de deelstaat verkeerd ingeschat, aldus de commissie. Het rapport hekelt verder de slechte informatie-uitwisseling tussen de verschillende instanties.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Thüringen krijgt ook een veeg uit de pan: dat heeft niet alle dossiers aan de commissie ter beschikking gesteld, vermeldt het rapport. De commissie is de tweede in zijn soort. De eerste deed tussen 2012 en 2014 onderzoek naar de NSU. Het in 2014 nieuw gekozen deelstaatparlement besloot het onderzoek voort te zetten. De huidige commissie heeft vier jaar onderzoek gedaan, dossiers bestudeerd en getuigen gehoord. Lees meer bij tagesschau.de en de Thüringer Landtag
Lees meer:
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Debat: Hoe om te gaan met radicaal-rechts?
Activist Thomas Laschyk en politicoloog Léonie de Jonge over de bescherming van de democratie.
Reacties
Geen reacties aanwezig