Duitslandweb logo Duitslandweb

Commissie velt vernietigend oordeel over politie en justitie in NSU-zaak

Kort nieuws - 30 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een parlementaire commissie in Thüringen heeft een vernietigend oordeel geveld over politie en justitie in de NSU-zaak. De NSU was een neonazi-terreurcel die tussen 2000 en 2007 tien moorden, een aantal bomaanslagen en 15 roofovervallen in Duitsland pleegde. 

Politie, justitie en de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz hebben ernstig gefaald, concludeert de commissie in haar slotrapport. Dat wordt maandag gepresenteerd, persbureau dpa beschikte er zondag al over.

Justitie in Thüringen had te weinig idee van de overlap tussen extreem-rechts en de georganiseerde criminaliteit, concluderen de parlementariërs. De politie heeft niet alleen veel fouten gemaakt in de jaren dat de NSU actief was - zo werden de moorden lang als afrekeningen in het Turkse milieu gezien. Ook toen in 2011 bekend werd dat de NSU achter de moorden op acht Turken, een Griek en een politieagente zat, is er bij de politie veel misgegaan. De Verfassungsschutz in Thüringen heeft de structuur en de leden van de extreem-rechtse scene in de deelstaat verkeerd ingeschat, aldus de commissie. Het rapport hekelt verder de slechte informatie-uitwisseling tussen de verschillende instanties.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Thüringen krijgt ook een veeg uit de pan: dat heeft niet alle dossiers aan de commissie ter beschikking gesteld, vermeldt het rapport. De commissie is de tweede in zijn soort. De eerste deed tussen 2012 en 2014 onderzoek naar de NSU. Het in 2014 nieuw gekozen deelstaatparlement besloot het onderzoek voort te zetten. De huidige commissie heeft vier jaar onderzoek gedaan, dossiers bestudeerd en getuigen gehoord. Lees meer bij tagesschau.de en de Thüringer Landtag

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger