Duitslandweb logo Duitslandweb

Deutsche Bank gaf geld en geschenken aan machtige Chinezen

Kort nieuws - 15 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Deutsche Bank heeft jarenlang invloedrijke mensen in China geschenken, geld en gunsten verleend om het succes van de bank in dat land te vergroten. Dat blijkt uit interne documenten van de bank die in handen zijn van de Süddeutsche Zeitung, WDR en de New York Times.

Tussen 2002 en 2014 heeft Deutsche Bank beloningen ingezet om toegang te krijgen tot machtige politici en managers in China. Het gaat om waardevolle geschenken van in totaal 200.000 dollar. Zo ontving de toenmalige partijleider Jiang Zemin een kristallen tijger ter waarde van zo'n 15.000 dollar en een luxe geluidsinstallatie. Ook huurde Deutsche Bank familieleden van managers bij Chinese staatsbedrijven in, in de hoop meer zaken te kunnen doen.

Deutsche Bank kreeg vanwege deze praktijken afgelopen augustus een boete van 16 miljoen dollar van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Deutsche Bank zegt na intern onderzoek dat de fouten in het beleid zijn gecorrigeerd. Süddeutsche Zeitung wijst erop dat de Duitse autoriteiten de dubieze praktijk in China niet hebben onderzocht. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger