Duitslandweb logo Duitslandweb

Regering Berlijn bevriest huren

Kort nieuws - 21 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De huren voor woningen in Berlijn mogen vanaf 2020 vijf jaar lang niet stijgen. Dat heeft het stadsbestuur van Berlijn vrijdag besloten. 

De zogenoemde Mietendeckel moet nog wel door de Berlijnse senaat worden goedgekeurd. De oppositie is fel tegen de maatregel, omdat die volgens hen investeringen remt. De Berlijnse CDU en FDP hebben aangekondigd de maatregel juridisch aan te vechten. Mogelijk staat de grondwet deze ingreep in de woningmarkt niet toe, zeggen meerdere juristen.

De regeringspartijen SPD, Linke en Groenen willen met de bevriezing van de huren zorgen dat woningen betaalbaar blijven. Het moratorium op huurverhoging geldt niet voor nieuwbouwwoningen en sociale huurwoningen, omdat daar eigen regels voor gelden. Over het plan is moeizaam onderhandeld. Voorstellen om bestaande huren te verlagen hebben het niet gehaald. Vanaf 2022 mogen verhuurders wel inflatiecorrectie van 1,3 procent toepassen. Veel Berlijnse huurders kijken reikhalzend uit naar de maatregel, die in 2020 in moet gaan. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Nieuw Duits bloed

Nieuw Duits bloed

Dansen in het presidentieel paleis, het overkwam Merlijn Schoonenboom. De Duitse president wilde over 'Heimat' praten.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Berlin Geisterbahn: fascinerende spookstations

Berlin Geisterbahn: fascinerende spookstations

In Rijksmuseum Twenthe opent een foto-expositie van spookstations in West-Berlijn

Lees meer

De mentale Muur

De mentale Muur

30 jaar na de val van de Muur is die nog steeds in de hoofden van de mensen aanwezig. Oók bij de West-Duitsers, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger