Berlijn wil duizenden woningen kopen van vastgoedconcerns
Kort nieuws - 26 mei 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet stadsbestuur van Berlijn wil duizenden woningen kopen van de vastgoedconcerns Vonovia en Deutsche Wohnen. Dat heeft burgemeester Michael Müller (SPD) dinsdag bekendgemaakt.
Vonovia en Deutsche Wohnen deelden maandag mee dat ze willen fuseren. Als de fusie wordt goedgekeurd, worden ze met meer dan 500.000 woningen in Duitsland het grootste vastgoedconcern van Europa. In het kader van de geplande fusie hebben beide onroerend-goedbedrijven het stadsbestuur van Berlijn de koop van 20.000 woningen aangeboden.
Als Berlijn meer woningen in eigen hand heeft, kan het stadsbestuur meer invloed op de woningmarkt uitoefenen en voor socialere huren zorgen, aldus Müller. "Dit is in de orde van grootte van een eigen woningcorporatie." Berlijn wil de koop van de woningen in drie of vier maanden rond hebben. Onduidelijk is nog wat het stadsbestuur ervoor gaat betalen. Volgens Müller gaat het niet om buitensporige prijzen.
De woningmarkt in Berlijn is al jaren overspannen. Het stadsbestuur krijgt nauwelijks grip op de huurprijzen. Die zijn de laatste jaren sterker gestegen dan in de rest van Duitsland, met gentrificatie tot gevolg. Inwoners met weinig inkomen komen in de knel door de hoge huren. Mede daarom voerde de stad vorig jaar een Mietendeckel in, waarmee huurprijzen voor vijf jaar bevroren zouden blijven. Maar deze maatregel werd in april door het Constitutioneel Hof ongrondwettelijk verklaard.
Ondanks de aangekondigde woningaankoop door het stadsbestuur ziet de Berliner Mieterverein, de grootste huurdersvereniging van de stad, de fusie van Vonovia en Deutsche Wohnen met lede ogen aan. De concerns bezitten na de fusie 9 procent van alle 1,67 miljoen huurwoningen in Berlijn en worden daarmee de grootste particuliere verhuurders van de stad. Vonovia en Deutsche Wohnen hebben aangekondigd voorlopig geen stevige huurverhogingen in te voeren, maar dat noemt de Berliner Mieterverein gebakken lucht. De huurdersvereniging vreest dat de druk op de hoofdstedelijke huren alleen maar zal toenemen.
Ook voor het Berlijnse initiatief 'Deutsche Wohnen und Co. enteignen' veranderen de aankoopplannen van het stadsbestuur niet veel. Het geplande referendum tegen het vastgoedconcern gaat volgens een woordvoerster door. Lees meer bij RBB.de
Lees meer over 'Berlijn':
Een andere 9 november
9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.
Een zeer Duits syndroom
Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.
De nieuwe Berlijnse tweedeling
De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.
Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen
Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.
Reacties
Geen reacties aanwezig