Duitslandweb logo Duitslandweb

Definitieve uitslag Thüringen is opluchting voor FDP

Kort nieuws - 7 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse liberale partij FDP is met de hakken over de sloot het parlement van Thüringen in gekomen. 

Donderdag werd de definitieve uitslag van de verkiezingen van 27 oktober bekend, en de FDP haalt 5 procent van de stemmen; het minimum dat een partij moet halen om in het parlement te komen in Duitsland. Sterkste partij werd Die Linke met 31 procent, gevolgd door de AfD met 23,4 procent. Derde partij werd de CDU met 21,7 procent. De SPD haalde 8,2 procent en de Groenen kwam op 5,2 procent. 

Op de verkiezingsavond leek de FDP nipt boven de kiesdrempel uit te komen, maar in enkele kiesdistricten werden de stemmen herteld en leek de FDP er enkele te verliezen. Dat werd elders gecompenseerd en nu kan de partij in Thüringen alsnog feestvieren. Ook geeft het meer opties voor de zeer moeizame coalitievorming. De huidige regering van Linke, SPD en Groenen onder aanvoering van de populaire minister-president Bodo Ramelow, heeft geen meerderheid meer. De CDU wil niet met Die Linke, nog met de rechts-nationalistische AfD samenwerken. En de FDP heeft een samenwerking met Die Linke uitgesloten. Lees meer bij Tagesschau

 

Reacties

Comerius - 8 november 2019 13:52

Gefeliciteerd AfD,
De uitspraak van merkel dat de islam bij Duitsland hoort is een onwaarheid: Islam hoort niet bij Duitsland. terug naar Luther.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger