Duitslandweb logo Duitslandweb

Liberale FDP wil met nieuwe leiding het tij keren

Kort nieuws - 21 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op het jaarlijkse partijcongres heeft de FDP zaterdag een nieuwe secretaris-generaal gekozen. Volker Wissing neemt het ambt over van Linda Teuteberg richting de verkiezingen van 2021.

De huidige secretaris-generaal Teuteberg was officieel nog tot het voorjaar van 2021 in ambt. Maar partijvoorzitter Christian Lindner wilde al op het partijcongres de secretaris-generaal van zijn partij vervangen. Wissing is volgens Lindner geschikter om oplossingen te vinden voor de economische problemen die zijn ontstaan door de coronacrisis. Volker Wissing is minister van Economische Zaken en vice-minister-president van Rijnland-Palts.

De secretaris-generaal coördineert de partijwerkzaamheden en heeft een belangrijke rol bij verkiezingscampagnes. De FPD staat er in de peilingen voor de bondsdagverkiezingen volgend jaar september niet goed voor. De liberalen staan in de peilingen net boven de kiesdrempel van 5 procent. Een herhaling van 2013, toen de partij uit de Bondsdag werd gestemd, wil de FDP voorkomen. In 2017 haalde ze onder leiding van Lindner 10,7 procent van de stemmen.

De FDP lukt het in de coronacrisis niet goed zich te profileren. Maar ook daarvoor al had de partij problemen. Zo was er in februari het debacle van de minister-presidentsverkiezing in Thüringen, toen FDP'er Thomas Kemmerich zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier liet kiezen. In dezelfde maand werd de FDP uit het deelstaatparlement van Hamburg gestemd. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger