Duitslandweb logo Duitslandweb

FDP hoopt met personele wisseling neerwaartse trend te stoppen

Kort nieuws - 18 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

FDP-leider Christian Lindner wil de secretaris-generaal van zijn partij vervangen. Hij hoopt daarmee het tij te kunnen keren voor de Duitse liberalen, die er in de peilingen niet goed voorstaan.

De huidige secretaris-generaal Linda Teuteberg is officieel nog tot het voorjaar van 2021 in ambt. Maar Lindner wil dat ze al volgende maand op het partijcongres wordt vervangen door Volker Wissing, minister van Economische Zaken en vice-minister-president van Rijnland-Palts. Wissing is volgens Lindner geschikter om oplossingen te vinden voor de economische problemen die zijn ontstaan door de coronacrisis. Teuteberg zelf houdt vooralsnog vast aan haar ambt, al zou ze volgens persbureau dpa maandag hebben gezegd dat ze haar partij niet in een impasse wil brengen. 

De secretaris-generaal coördineert de partijwerkzaamheden en heeft een belangrijke rol bij verkiezingscampagnes. De FPD staat er in de peilingen voor de bondsdagverkiezingen volgend jaar september niet goed voor. De liberalen staan op rond de 6 procent van de stemmen, net boven de kiesdrempel van 5 procent. Een herhaling van 2013, toen de partij uit de Bondsdag werd gestemd, wil de FDP voorkomen. In 2017 haalde ze onder leiding van Lindner 10,7 procent van de stemmen.

De FDP lukt het in de coronacrisis niet goed zich te profileren. Maar ook daarvoor al had de partij problemen. Zo was er in februari het debacle van de minister-presidentsverkiezing in Thüringen, toen FDP'er Thomas Kemmerich zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier liet kiezen. In dezelfde maand werd de FDP uit het deelstaatparlement van Hamburg gestemd. Lees meer bij rp online, tagesschau.de en n-tv 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger