Duitslandweb logo Duitslandweb

FDP hoopt met personele wisseling neerwaartse trend te stoppen

Kort nieuws - 18 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

FDP-leider Christian Lindner wil de secretaris-generaal van zijn partij vervangen. Hij hoopt daarmee het tij te kunnen keren voor de Duitse liberalen, die er in de peilingen niet goed voorstaan.

De huidige secretaris-generaal Linda Teuteberg is officieel nog tot het voorjaar van 2021 in ambt. Maar Lindner wil dat ze al volgende maand op het partijcongres wordt vervangen door Volker Wissing, minister van Economische Zaken en vice-minister-president van Rijnland-Palts. Wissing is volgens Lindner geschikter om oplossingen te vinden voor de economische problemen die zijn ontstaan door de coronacrisis. Teuteberg zelf houdt vooralsnog vast aan haar ambt, al zou ze volgens persbureau dpa maandag hebben gezegd dat ze haar partij niet in een impasse wil brengen. 

De secretaris-generaal coördineert de partijwerkzaamheden en heeft een belangrijke rol bij verkiezingscampagnes. De FPD staat er in de peilingen voor de bondsdagverkiezingen volgend jaar september niet goed voor. De liberalen staan op rond de 6 procent van de stemmen, net boven de kiesdrempel van 5 procent. Een herhaling van 2013, toen de partij uit de Bondsdag werd gestemd, wil de FDP voorkomen. In 2017 haalde ze onder leiding van Lindner 10,7 procent van de stemmen.

De FDP lukt het in de coronacrisis niet goed zich te profileren. Maar ook daarvoor al had de partij problemen. Zo was er in februari het debacle van de minister-presidentsverkiezing in Thüringen, toen FDP'er Thomas Kemmerich zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier liet kiezen. In dezelfde maand werd de FDP uit het deelstaatparlement van Hamburg gestemd. Lees meer bij rp online, tagesschau.de en n-tv 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger