Duitslandweb logo Duitslandweb

'Minister Spahn houdt ruim 100 euthanasieverzoeken tegen'

Kort nieuws - 13 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Spahn (CDU) van Gezondheid houdt de verstrekking van euthanasiemiddelen aan doodzieke mensen tegen, waardoor al meer dan 100 verzoeken tot euthanasie zijn afgewezen. Dat meldt de Tagesspiegel. Hiermee gaat Spahn in tegen een rechterlijke uitspraak.

Het Bundesverwaltungsgericht, de hoogste Duitse bestuursrechter, heeft in maart 2017 besloten dat doodzieke mensen in 'extreme uitzonderingsgevallen' de toegang tot middelen om een eind aan hun leven te maken niet mag worden geweigerd. Het Bundesamt für Arzneimittel und Medizinprodukte (Bfarm), de overheidsinstantie waar de aanvragen binnenkomen, moet de verzoeken afzonderlijk behandelen. Maar minister Spahn heeft de Bfarm in 2018 opgedragen de medicijnen ook in extreme uitzonderingsgevallen niet te verstrekken. 

De Bfarm heeft sinds 2017 in totaal 102 verzoeken tot euthanasie afgewezen, over 31 andere aanvragen moet nog worden beslist. 24 mensen zijn in de tussentijd overleden. Dat blijkt uit cijfers die de Tagesspiegel van de Bfarm heeft gekregen. 

In Duitsland is Sterbehilfe, zoals euthanasie er wordt genoemd, anders geregeld dan in Nederland. Artsen mogen niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Individuele hulp van artsen, familieleden of naasten bij zelfdoding is niet strafbaar. 'Georganiseerde, op herhaling gerichte' hulp bij zelfdoding is in de euthanasiewet van 2015 wel verboden, om te voorkomen dat dit een 'service-aanbod van de gezondheidszorg' wordt.

Artsen, patiënten en euthanasieverenigingen hebben een klacht tegen de Duitse euthanasiewet ingediend bij het Constitutioneel Hof. Een uitspraak wordt in februari verwacht. De bestuursrechter heeft Spahn nu al opgedragen transparanter te zijn, meldt de Tagesspiegel, en informatie met betrekking tot de rechtszaak bij het Constitutioneel Hof met journalisten te delen. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger