Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagleden debatteren over nieuwe euthanasiewet

Kort nieuws - 18 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse parlementsleden voeren vandaag een zogenoemd oriënteringsdebat over euthanasie. Twee jaar geleden bepaalde het Constitutioneel Hof dat de Duitse euthanasieparagraaf in strijd was met de grondwet. Daarom moet er een nieuwe regeling komen. 

Het Constitutioneel Hof verklaarde euthanasieparagraaf 217 begin 2020 nietig, nadat artsen, ernstig zieke patiënten en euthanasieverenigingen ertegen hadden geklaagd. De Duitse euthanasiewet uit 2015 druist in tegen het in de grondwet vastgelegde persoonlijkheidsrecht van mensen, bepaalde het Constitutioneel Hof twee jaar geleden. Daaronder valt ook het recht om zelf te bepalen wanneer je sterft en het recht om daarbij gebruik te maken van hulp van anderen. Juist hulp bij het sterven maakte de betreffende paragraaf 217 vrijwel onmogelijk, aldus het Hof.

Sindsdien discussiëren parlementsleden in de Bondsdag over een nieuwe euthanasiewet. In de vorige regeringsperiode zijn ze daar niet uitgekomen. Nu begint een nieuw oriënteringsdebat. Een van de ideeën achter de wet van 2015 was om te voorkomen dat euthanasie - Sterbehilfe in het Duits - zou worden gecommercialiseerd, dat het geen  "service-aanbod van de gezondheidszorg" zou worden, zoals het in 2015 in de Bondsdag werd geformuleerd.

De Bondsdagleden werken aan verschillende voorstellen. In het meest liberale plan worden adviescentra voorgesteld die mensen begeleiden die willen sterven. Andere voorstellen schrijven strengere voorwaarden voor of willen sommige vormen van euthanasie weer strafbaar stellen. Lees meer bij Tagesschau

Lees ook op Duitslandweb:
Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet (feb. 2020)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

Hoe kan het dat Duitsland geen stikstofcrisis heeft en Nederland wel?


Lees meer

De punkers

De punkers

Duitse media gebruiken de punker als symbool voor maatschappelijke ontwrichting, ziet een verbaasde Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse superhelden

Duitse superhelden

Duitsland heeft een gebrek aan superhelden en dat heeft het aan zichzelf te wijten, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger