'Minister Spahn blokkeert medicijn-verstrekking voor euthanasie'
Kort nieuws - 19 februari 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebMinister Spahn (CDU) van Gezondheid blokkeert de verstrekking van medicijnen aan doodzieke patiënten, die daarmee een eind aan hun leven kunnen maken. Dat meldt de Tagesspiegel. Spahn negeert hiermee een uitspraak van de hoogste Duitse bestuursrechtbank.
Minister Spahn heeft in 93 van de in totaal 123 aanvragen voor dodelijke medicijnen besloten dat die niet mochten worden verstrekt. Dat heeft de overheidsinstantie Bundesamts für Arzneimittel und Medizinprodukte (Bfarm), bij wie deze aanvragen binnenkomen, aan de Tagesspiegel gemeld. In geen enkel geval gaf de minister wel toestemming. 22 mensen zijn gestorven terwijl hun aanvraag in behandeling was.
Spahn gaat hiermee in tegen een uitspraak van de hoogste Duitse bestuursrechtbank uit maart 2017. Die bepaalde dat de overheid ernstig zieke patiënten die willen sterven, aan de medicatie daarvoor moet helpen. Maar het ministerie van Gezondheid wil het oordeel niet uitvoeren omdat het ertegen is dat de staat verplicht wordt te helpen bij zelfdoding.
In Duitsland is Sterbehilfe, zoals euthanasie er wordt genoemd, anders geregeld dan in Nederland. Artsen mogen niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Individuele hulp van artsen, familieleden of naasten bij zelfdoding is niet strafbaar. "Georganiseerde, op herhaling gerichte" hulp bij zelfdoding is wel verboden, om te voorkomen dat dit een "service-aanbod van de gezondheidszorg" wordt.
Het Bfarm zegt officieel alle aanvragen voor dodelijke medicijnen individueel te beoordelen. Maar volgens informatie die de Tagesspiegel van het ministerie van Gezondheid heeft, kan de overheidsinstantie dat niet doen, omdat Spahn die beoordeling zelf al blokkeert. Woensdag debatteert de Bondsdag over een motie van de FDP over de rechtspositie van ernstig zieke patiënten en hun mogelijkheden om aan dodelijke medicijnen te komen. Lees meer bij tagesspiegel.de
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig