Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsconferentie: Steinmeier benadrukt belang Europa

Kort nieuws - 17 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft vrijdag bij de opening van de Münchener Veiligheidsconferentie nadrukkelijk gewezen op het belang van Europa voor Duitsland. 

Duitsland moet meer verantwoordelijkheid nemen en minder zelfingenomen zijn, zei Steinmeier. In tijden van wereldwijd groeiend nationalisme moet Duitsland Europa meer dan ooit in het centrum van zijn buitenlands beleid plaatsen, stelde hij. 

Duitsland heeft de laatste tijd bijdragen aan de verdeeldheid in de EU, zei Steinmeier. Hij vindt dat het land weer zijn grootste verantwoordelijkheid moet erkennen: "het verenigde Europa bij elkaar houden". Duitsland is afhankelijk van Europa. Als het Europese project mislukt, zouden de lessen uit de Duitse geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog ook in het geding zijn, aldus Steinmeier. 

Tegelijkertijd pleitte Steinmeier voor hogere Duitse defensie-uitgaven. Hij staat achter de 2-procentsnorm van de Navo, de afspraak dat Navo-lidstaten hun defensie-uitgaven uiterlijk in 2024 naar 2 procent van het bruto binnenlands product verhogen. Duitsland droeg vorig jaar 1,38 procent bij. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en Frankfurter Allgemeine

De Münchener Veiligheidsconferentie bood zondag ook de gelegenheid voor overleg over Libië. Het was een vervolg op de Libië-conferentie in Berlijn in januari, waar afspraken zijn gemaakt om de oorlogvoerde partijen in Libië niet te ondersteunen en geen wapens te leveren. Hoewel dat wapenembargo inmiddels is geschonden, spraken vertegenwoordigers van twaalf betrokken landen zich daarvoor zondag in München opnieuw uit. Over hoe de afspraken gecontroleerd moet worden, is nog geen overeenstemming bereikt. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas wil dat de EU bijdraagt aan de controle van het wapenembargo, zei hij maandagochtend voor een bijeenkomst met zijn Europese collega's in Brussel. Lees meer bij Tagesspiegel en Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger