Veiligheidsconferentie: Duitsland zet in op meer Europese samenwerking
Kort nieuws - 20 februari 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Veiligheidsconferentie in München dit weekeinde stond vooral in het teken van de veranderde verhouding tussen Europa en de Verenigde Staten. Maakte de Duitse defensieminister Von der Leyen al duidelijk dat Europa zich moet richten op verdergaande militaire samenwerking, kanselier Merkel onderstreepte het belang van multilaterale samenwerking.
Merkel en haar defensieminister herhaalden ook nog eens expliciet dat marteling niet binnen de Europese waarden past en dat de persvrijheid een pijler van de democratie is. Ze richtten zich daarbij niet expliciet op Trump en zijn regering, maar toch zeker wel impliciet.
Het verhogen van de defensiebudgetten, waar de Verenigde Staten al jaren op aandringen, is nodig, gaven Merkel en Von der Leyen toe. Maar ze benadrukten dat de inzet voor het NAVO-bondgenootschap niet alleen moet worden afgemeten aan de bestedingen voor defensie, maar ook aan de inzet voor een efficiënter opererende NAVO-troepenmacht en voor conflictpreventie.
De jaarlijkse Münchner Sicherheitskonferenz is een informele bijeenkomst over veiligheid en defensie. Veel wereldleiders bezoeken de conferentie om elkaar te kunnen spreken, zonder dat er een direct resultaat moet worden geboekt of slotverklaring moet worden opgesteld.
Lees meer bij Der Tagesspiegel (Merkel) Tagesschau (Von der Leyen) en Süddeutsche Zeitung (liveblog van de conferentie)
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig