Duitslandweb logo Duitslandweb

Man schiet 9 mensen dood in shisha-bars in Hanau

Kort nieuws - 20 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een man heeft woensdagavond in Hanau, bij Frankfurt am Main, het vuur geopend op twee waterpijpcafés, zogenoemde shisha-bars. Daarbij zijn negen mensen om het leven gekomen. Zes mensen raakten gewond, van wie een zwaar.

De vermoedelijke dader, een 43-jarige man, is dood in zijn woning in Hanau gevonden. In de woning werd nog een tiende slachtoffer aangetroffen, volgens instanties in Hessen gaat het om zijn moeder. De zaak is overgenomen door de procureur-generaal omdat die ervan uitgaat dat het om een terreurdaad gaat. De negen slachtoffers uit de shisha-bars zouden allemaal een migratie-achtergrond hebben gehad, meldt persbureau dpa op basis van informatie uit veiligheidskringen. Volgens de Turkse ambassade waren vijf van hen Turkse staatsburgers.

De dader had diep racistische overtuigingen, zei procureur-generaal Peter Frank vanmiddag op een persconferentie. Dat blijkt uit video's en een soort manifest op zijn website, aldus Frank. Daaruit kwamen ook "verwarde gedachten en bizarre samenzweringstheoriën" naar voren. Onderzocht wordt of de man hulp heeft gehad bij zijn daad of dat er mensen van op de hoogte waren. Eerder vandaag meldde de Hessische minister van Binnenlandse Zaken Beuth dat de man sportschutter was. Hij zou legaal een wapen in zijn bezit hebben gehad. 

Veel Duitse politici reageren geschokt op de aanslag. Kanselier Merkel zei aan het begin van de middag op een persconferentie dat veel wijst op rechts-extremistische en racistische motieven bij de dader. "Racisme is een gif, haat is een gif, en dit gif bestaat in onze maatschappij", zei ze. Ze verwees naar de moorden van de neonazi-terreurgroep NSU in de jaren 2000, de moord op CDU-politicus Lübcke in juni vorig jaar en de aanslag in Halle in oktober. De burgemeester van Hanau roept mensen op om bij elkaar te komen om 18.00 uur op de Marktplatz om de slachtoffers te herdenken. Bondspresident Steinmeier gaat vandaag naar Hanau en zal bij de bijeenkomst spreken. Lees meer bij Tagesschau en hessenschau.de 

Zie ook:
Chronologie van extreemrechts geweld: 'Vom NSU bis zur "Gruppe S."' (tagesschau.de)
Moord toont gevaar neonazi-netwerken (Duitslandweb, juni 2019)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger