Duitslandweb logo Duitslandweb

Na aanslag Hanau: politici willen maatregelen tegen AfD

Kort nieuws - 21 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de aanslag in Hanau van donderdag gaan in Duitsland steeds meer stemmen op om maatregelen te nemen tegen de rechts-nationalistische AfD. Politici van verschillende partijen houden de AfD mede verantwoordelijk voor het ontstaan van een "vergiftigd maatschappelijk klimaat".  

Lars Klingbeil, secretaris-generaal van de SPD, wil dat de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de AfD in de gaten gaat houden. De aanslagpleger in Hanau, waar donderdag negen mensen in twee shishabars werden doodgeschoten, "is door velen van munitie voorzien en daar hoort de AfD zeker bij", aldus Klingbeil vanmorgen in het ARD-programma 'Morgenmagazin'. De partij heeft volgens hem het maatschappelijk klimaat de laatste maanden en jaren vergiftigd.

Politici van andere partijen willen ook maatregelen tegen de AfD. "Je mag deze daad niet geïsoleerd zien", aldus CDU'er Norbert Röttgen, die zich deze week kandidaat heeft gesteld voor het CDU-voorzitterschap. "We moeten het gif bestrijden dat door de AfD en anderen in onze samenleving wordt gebracht", zei hij in de Bild Zeitung. CDU-minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet zei bij de ZDF-talkshow 'Maybritt Illner' dat het argument dat de dader psychisch ziek zou zijn, niet geldt. Psychisch zieke mensen worden niet zomaar moordenaars, zei hij. Dat worden ze "omdat in een samenleving agressie wordt aangewakkerd". 

Groenen-politicus Cem Özdemir noemde de AfD "de politieke arm van de haat", die het land van binnenuit wil ondermijnen. Andere partijen moeten de AfD blijven uitsluiten, zei hij op radiozender 'Deutschlandfunk'. FDP-leider Christian Lindner noemde toespraken van AfD'er Björn Höcke als voorbeeld dat de partij haat tegen mensen met een andere achtergrond en tegen democraten aanwakkert. Lees meer bij tagesschau.de 

Delen van de AfD, zoals de rechts-extremistische vleugel Der Flügel, worden al door de Verfassungsschutz in de gaten gehouden, omdat ze als een bedreiging voor de democratie worden gezien. De dienst onderzoekt sinds vorig jaar of ze de partij als geheel ook in het vizier neemt. Lees meer over de AfD op Duitslandweb 

Reacties

Evilette de Hooligan-Heks - 23 februari 2020 04:01

Ach, het was gewoon een verwarde man.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger