Duitslandweb logo Duitslandweb

Na aanslag Hanau: politici willen maatregelen tegen AfD

Kort nieuws - 21 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de aanslag in Hanau van donderdag gaan in Duitsland steeds meer stemmen op om maatregelen te nemen tegen de rechts-nationalistische AfD. Politici van verschillende partijen houden de AfD mede verantwoordelijk voor het ontstaan van een "vergiftigd maatschappelijk klimaat".  

Lars Klingbeil, secretaris-generaal van de SPD, wil dat de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de AfD in de gaten gaat houden. De aanslagpleger in Hanau, waar donderdag negen mensen in twee shishabars werden doodgeschoten, "is door velen van munitie voorzien en daar hoort de AfD zeker bij", aldus Klingbeil vanmorgen in het ARD-programma 'Morgenmagazin'. De partij heeft volgens hem het maatschappelijk klimaat de laatste maanden en jaren vergiftigd.

Politici van andere partijen willen ook maatregelen tegen de AfD. "Je mag deze daad niet geïsoleerd zien", aldus CDU'er Norbert Röttgen, die zich deze week kandidaat heeft gesteld voor het CDU-voorzitterschap. "We moeten het gif bestrijden dat door de AfD en anderen in onze samenleving wordt gebracht", zei hij in de Bild Zeitung. CDU-minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet zei bij de ZDF-talkshow 'Maybritt Illner' dat het argument dat de dader psychisch ziek zou zijn, niet geldt. Psychisch zieke mensen worden niet zomaar moordenaars, zei hij. Dat worden ze "omdat in een samenleving agressie wordt aangewakkerd". 

Groenen-politicus Cem Özdemir noemde de AfD "de politieke arm van de haat", die het land van binnenuit wil ondermijnen. Andere partijen moeten de AfD blijven uitsluiten, zei hij op radiozender 'Deutschlandfunk'. FDP-leider Christian Lindner noemde toespraken van AfD'er Björn Höcke als voorbeeld dat de partij haat tegen mensen met een andere achtergrond en tegen democraten aanwakkert. Lees meer bij tagesschau.de 

Delen van de AfD, zoals de rechts-extremistische vleugel Der Flügel, worden al door de Verfassungsschutz in de gaten gehouden, omdat ze als een bedreiging voor de democratie worden gezien. De dienst onderzoekt sinds vorig jaar of ze de partij als geheel ook in het vizier neemt. Lees meer over de AfD op Duitslandweb 

Reacties

Evilette de Hooligan-Heks - 23 februari 2020 04:01

Ach, het was gewoon een verwarde man.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger