Duitslandweb logo Duitslandweb

Na aanslag Hanau: politici willen maatregelen tegen AfD

Kort nieuws - 21 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de aanslag in Hanau van donderdag gaan in Duitsland steeds meer stemmen op om maatregelen te nemen tegen de rechts-nationalistische AfD. Politici van verschillende partijen houden de AfD mede verantwoordelijk voor het ontstaan van een "vergiftigd maatschappelijk klimaat".  

Lars Klingbeil, secretaris-generaal van de SPD, wil dat de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de AfD in de gaten gaat houden. De aanslagpleger in Hanau, waar donderdag negen mensen in twee shishabars werden doodgeschoten, "is door velen van munitie voorzien en daar hoort de AfD zeker bij", aldus Klingbeil vanmorgen in het ARD-programma 'Morgenmagazin'. De partij heeft volgens hem het maatschappelijk klimaat de laatste maanden en jaren vergiftigd.

Politici van andere partijen willen ook maatregelen tegen de AfD. "Je mag deze daad niet geïsoleerd zien", aldus CDU'er Norbert Röttgen, die zich deze week kandidaat heeft gesteld voor het CDU-voorzitterschap. "We moeten het gif bestrijden dat door de AfD en anderen in onze samenleving wordt gebracht", zei hij in de Bild Zeitung. CDU-minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet zei bij de ZDF-talkshow 'Maybritt Illner' dat het argument dat de dader psychisch ziek zou zijn, niet geldt. Psychisch zieke mensen worden niet zomaar moordenaars, zei hij. Dat worden ze "omdat in een samenleving agressie wordt aangewakkerd". 

Groenen-politicus Cem Özdemir noemde de AfD "de politieke arm van de haat", die het land van binnenuit wil ondermijnen. Andere partijen moeten de AfD blijven uitsluiten, zei hij op radiozender 'Deutschlandfunk'. FDP-leider Christian Lindner noemde toespraken van AfD'er Björn Höcke als voorbeeld dat de partij haat tegen mensen met een andere achtergrond en tegen democraten aanwakkert. Lees meer bij tagesschau.de 

Delen van de AfD, zoals de rechts-extremistische vleugel Der Flügel, worden al door de Verfassungsschutz in de gaten gehouden, omdat ze als een bedreiging voor de democratie worden gezien. De dienst onderzoekt sinds vorig jaar of ze de partij als geheel ook in het vizier neemt. Lees meer over de AfD op Duitslandweb 

Reacties

Evilette de Hooligan-Heks - 23 februari 2020 04:01

Ach, het was gewoon een verwarde man.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger