Duitslandweb logo Duitslandweb

Na aanslag Hanau: politici willen maatregelen tegen AfD

Kort nieuws - 21 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de aanslag in Hanau van donderdag gaan in Duitsland steeds meer stemmen op om maatregelen te nemen tegen de rechts-nationalistische AfD. Politici van verschillende partijen houden de AfD mede verantwoordelijk voor het ontstaan van een "vergiftigd maatschappelijk klimaat".  

Lars Klingbeil, secretaris-generaal van de SPD, wil dat de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de AfD in de gaten gaat houden. De aanslagpleger in Hanau, waar donderdag negen mensen in twee shishabars werden doodgeschoten, "is door velen van munitie voorzien en daar hoort de AfD zeker bij", aldus Klingbeil vanmorgen in het ARD-programma 'Morgenmagazin'. De partij heeft volgens hem het maatschappelijk klimaat de laatste maanden en jaren vergiftigd.

Politici van andere partijen willen ook maatregelen tegen de AfD. "Je mag deze daad niet geïsoleerd zien", aldus CDU'er Norbert Röttgen, die zich deze week kandidaat heeft gesteld voor het CDU-voorzitterschap. "We moeten het gif bestrijden dat door de AfD en anderen in onze samenleving wordt gebracht", zei hij in de Bild Zeitung. CDU-minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet zei bij de ZDF-talkshow 'Maybritt Illner' dat het argument dat de dader psychisch ziek zou zijn, niet geldt. Psychisch zieke mensen worden niet zomaar moordenaars, zei hij. Dat worden ze "omdat in een samenleving agressie wordt aangewakkerd". 

Groenen-politicus Cem Özdemir noemde de AfD "de politieke arm van de haat", die het land van binnenuit wil ondermijnen. Andere partijen moeten de AfD blijven uitsluiten, zei hij op radiozender 'Deutschlandfunk'. FDP-leider Christian Lindner noemde toespraken van AfD'er Björn Höcke als voorbeeld dat de partij haat tegen mensen met een andere achtergrond en tegen democraten aanwakkert. Lees meer bij tagesschau.de 

Delen van de AfD, zoals de rechts-extremistische vleugel Der Flügel, worden al door de Verfassungsschutz in de gaten gehouden, omdat ze als een bedreiging voor de democratie worden gezien. De dienst onderzoekt sinds vorig jaar of ze de partij als geheel ook in het vizier neemt. Lees meer over de AfD op Duitslandweb 

Reacties

Evilette de Hooligan-Heks - 23 februari 2020 04:01

Ach, het was gewoon een verwarde man.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Twee CDU/CSU-fractieleden hebben tonnen verdiend met mondkapjesdeals. De partij zit met de affaire in haar maag.

Lees meer

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

De veiligheidsdienst Verfassungsschutz neemt de AfD in het vizier. Ze ziet de partij als gevaar voor de democratie.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger