Duitslandweb logo Duitslandweb

Nu ook kritiek uit Duitsland op Nederlandse opstelling in EU

Kort nieuws - 9 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De harde opstelling van minister van Financiën Hoekstra op de EU-top over hulp aan Zuid-Europese landen, stuit nu ook in Duitsland op kritiek. De Duitse minister Scholz van Financiën noemde Hoekstra's houding, zonder hem bij naam te noemen, "niet doelgericht en ook ongepast".

'Nederland blokkeert EU-hulppakket voor de economie', 'Nederland verhindert dat EU-landen het eens worden', 'Het koude nee uit Nederland' - de koppen en commentaren in Duitse kranten laten weinig aan duidelijkheid te wensen over. Het overleg van de EU-ministers van Financiën liep in de nacht van dinsdag op woensdag stuk. "Het Nederlandse bezwaar bleef aan het eind van de lange nacht als enige probleem staan", aldus het Handelsblatt. 

Net als Nederland is Duitsland tegen eurobonds om landen als Italië en Spanje in de coronocrisis te helpen. Een ander hulpmiddel is het ESM-noodfonds. Maar Nederland wil leningen uit dat fonds alleen toestaan onder strenge voorwaarden. De andere landen, ook Duitsland, stellen zich soepeler op. Achter de schermen tonen Duitse diplomaten grote verbazing over dit gebrek aan flexibiliteit, meldt NRC. "Nederland moet zich echt afvragen of het in deze moeilijke tijd een compromis wil blijven blokkeren. Er zal een tijd komen dat ook Nederland op enige manier hulp nodig heeft."

"Veel Italianen wenden zich af van de EU omdat ze de indruk hebben dat men hen zelfs in deze tijden van nood met verbale kilte tegemoet treedt", schrijft Zeit Online in een commentaar. "En daarvoor zijn inmiddels ook Nederlandse politici verantwoordelijk." 

Kanselier Merkel en de Franse president Macron zouden met elkaar hebben overlegd hoe ze minister-president Rutte tot een soepeler houding kunnen bewegen, meldt het Handelsblatt. Vandaag overleggen de Europese ministers verder. Scholz zet erop in dat er voor Pasen een oplossing is. Lees meer bij Handelsblatt, tagesspiegel.deZeit Online en NRC (betaalmuur)

Reacties

N oexman - 27 mei 2020 01:37

Nederland moet poot stijf houden
Geen gratis geld naar zuidelijke kant .
Als ze dit wel doen is dit een dood steek voor de burgers nl want wij kunnen hier voor opdraaien.
Uit de eu stappen graag .
Heel snel.
Bak van ellende die nooit stopt .
Ons land gaat ten onder.
Als we er niet uit stappen.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?

Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 4: Kaffeesteuer

Lees meer

De snelheid

De snelheid

Als Merlijn Schoonenboom vanuit Duitsland Nederland binnenrijdt, voelt de snelweg voor hem steeds weer als een overlevingsparcours.

Lees meer

Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’

Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’

Reizigers uit Duitsland moeten in Nederland in quarantaine. Ingrijpend voor Duits-Nederlandse liefdes en families.

Lees meer

Zonder wroeging aan de schnitzel

Zonder wroeging aan de schnitzel

Terwijl Nederlandse restaurants zijn gesloten, zijn ze net over de Duitse grens open. Zijn Nederlanders daar nog welkom?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger