Aankomst met Apfelwein
Verkiezingsblog Jacco Pekelder

Achtergrond - 9 september 2005

Frankfurt a.M, 9 september 2005

Godzijdank eten we niet in het hotel, maar in een typische Frankfurtse Apfelwirtschaft. Onder het genot van Apfelwein en nog niet gegiste appelsap (Most) eten we rundvlees met Grüne Soße. Het gesprek van de dag is de zaak-Dresden. Het overlijden van de NPD-kandidate en het daardoor verschuiven van de verkiezingen in haar district. Het is voor velen van ons onbegrijpelijk dat de Duitse kieswet niet mogelijk maakt dat er meteen een vervanger wordt aangewezen door haar partij. Onze Duitse politicoloog gaat echter fel te keer tegen de voorzitter van de kiesraad. Die heeft al aangekondigd dat hij op de verkiezingsavond een voorlopige einduitslag bekend zal maken. Dat betekent dat de Dresdenaren dan met die wetenschap het stemhokje inkunnen om mogelijk een beslissende keuze te maken. Dan wordt, zoals Stoiber al vreesde, de verkiezing inderdaad weer in het Oosten beslist!

De zaterdag begint op het dak van S. Fischer Verlag. Dat biedt een prachtig uitzicht op de wolkenkrabbers van Frankfurts zakendistrict. Binnen worden wij bijgepraat over de Duitse politiek. Handelsblatt-journalist Hermann-Josef Knipper spuit zijn teleurstelling over Schröders nooit ingeloste beloften en maakt luchtigjes ruzie met een woordvoerder van de vakbond IG Metal. Volgens de journalist heeft de economie een echte Wechsel nodig. Laten we daarom allemaal een kaarsje branden voor Merkel en Westerwelle. Laten we hopen, zegt de journalist, dat CDU en FDP samen een meerderheid halen. Een grote coalitie tussen CDU en SPD zou vooral een grote ramp zijn.

Dan komen we ook bij het grote raadsel van deze verkiezingen: waarom heeft Schröder ze geforceerd? FAZ-journalist Stefan Dietrich dacht lang dat het Schröder erom te doen was strijdend ten onder te gaan. Eervol ontslag na verloren verkiezingen, dat leek zijn doel. Maar wat schetst Dietrichs verbazing: de kanselier vecht werkelijk keihard. Hij zet zich volledig in bij deze verkiezingscampagne en wekt de indruk stellig in een nieuwe overwinning te geloven. En de peilingen lijken hem ook nog aan te moedigen, want zijn partij stijgt inderdaad in de kiezersgunst.

Maar wat kan Schröder winnen? Hij is een vechtersbaas, die meer tegen dan met zijn partij groot is geworden. En hij is altijd goed geweest in vechten tegen de bierkaai. Daarom denkt Dietrich dat Schröder zich toch vooral nog eens wil bewijzen. Hij is tenslotte, zoals Der Spiegel schreef, "der beste Kanzlerdarsteller, den wir jemals hatten und je haben werden". Hij is de kanselier die het beste acteert dat hij kanselier is.

Weblog 11 september >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger